Żywienie dziecka z alergią pokarmową lub dziecka z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia alergii to trudne zadanie. Rozwiązaniem dla najmłodszych alergików oraz niemowląt narażonych na wystąpienie alergii pokarmowej jest proces hydrolizy białka.

Alergia na białko mleka krowiego to niepożądana reakcja organizmu, charakteryzująca się nadmierną reakcją układu odpornościowego na białko.

Najczęściej występuje ona u niemowląt i małych dzieci, może pojawić się (choć rzadziej) nawet wówczas, kiedy dziecko jest karmione piersią. To, co spożywa mama, przenika do jej mleka, które jest spożywane przez niemowlę. W przypadku wystąpienia niepożądanej reakcji organizmu i potwierdzenia przez specjalistę alergii na białko mleka krowiego u niemowlęcia, karmiąca mama powinna wyeliminować ze swojej diety mleko i przetwory mleczne, w tym sery, śmietanę, jogurty, a także produkty, które mogą zawierać białko mleka krowiego, jak masło, sosy itp.

Natomiast jeśli niemowlę jest karmione mlekiem modyfikowanym, a istnieje ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej lub została ona stwierdzona, powinno otrzymywać preparaty mlekozastępcze, w których białko mleka krowiego zostało poddane hydrolizie. W zależności od stopnia rozwoju alergii lekarz pomoże w doborze mieszanki o nieznacznym lub znacznym stopniu hydrolizy.

Czym jest hydroliza białka?

Aby zmniejszyć alergenność białka pokarmowego, jego struktura musi być rozbita na mniejsze elementy – im krótszy łańcuch białkowy, tym mniejsze są jego właściwości alergizujące. W procesie „rozbicia” tej struktury powstają białka o krótszym łańcuchu, czyli peptydy.

Do hydrolizy wykorzystuje się enzymy rozkładające białka na mniejsze łańcuchy (peptydy). Im większy stopień hydrolizy, czyli im mniejsze peptydy powstaną, tym niższy stopień alergenności produktu. Do produkcji hydrolizatów są wykorzystywane białka mleka krowiego.

W zależności od tego, czy niemowlę ma stwierdzoną alergię pokarmową, czy znajduje się np. w grupie ryzyka na nią narażonych, wyróżnia się:

  • Mieszanki zawierające częściowo zhydrolizowaną frakcję białkową mleka krowiego, czyli hydrolizaty o nieznacznym stopniu hydrolizy, oznaczone symbolem HA – ich stosowanie zaleca się jeśli u któregoś z rodziców lub rodzeństwa występuje alergia pokarmowa. Są one przeznaczone dla dzieci, które nie mają objawów alergii pokarmowej, a nie mogą być karmione piersią.
  • Mieszanki zawierające frakcję białkową o znacznym stopniu hydrolizy białka, przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, u których została stwierdzona alergia na białko mleka krowiego
  • Mieszanki aminokwasowe, zawierające pojedyncze aminokwasy, niezawierające fragmentów białek ani peptydów, które nie wywołują reakcji alergicznej i powinny być stosowane u dzieci z najcięższą postacią alergii pokarmowej np. u tych, u których nie powiodło się zastosowanie hydrolizatu o znacznym stopniu.

 

Zdaniem ekspertów

Aby mieszanka po hydrolizie mogła być przeznaczona do podawania dzieciom z alergią na białko mleka krowiego, musi być stwierdzona jej tolerancja u minimum 90% dzieci z tą chorobą.

W przypadku stwierdzonej alergii pokarmowej, jeśli istnieje bezpośrednia zależność między spożywaniem białka mleka krowiego a niepożądaną reakcją organizmu, dieta bezmleczna powinna być stosowana u dziecka do 9.-12. miesiąca życia przez co najmniej pół roku. Po tym czasie przeprowadzana jest próba podania mleka krowiego pod okiem specjalisty, mająca na celu stwierdzenie, czy alergia ustąpiła. W zdecydowanej większości alergia zdiagnozowana w okresie niemowlęctwa ustępuje w pierwszych latach życia.

To ważne!

W przypadku wystąpienia u niemowlęcia alergii na białko mleka krowiego nie należy podawać mu mleka koziego. Aż ok. 90% osób z alergią na białka mleka krowiego reaguje bowiem na białka mleka koziego1.

Wybór odpowiedniej mieszanki zawsze należy skonsultować z lekarzem pediatrą. Mieszanki o znacznym stopniu hydrolizy i aminokwasowe są refundowane, dostępne wyłącznie w aptekach. Ich stosowanie musi się odbywać pod ścisłą kontrolą lekarza.

Przeczytaj również:
1. Bellioni-Businco B., Paganelli R., Lucenti P.: Allergenicity of goat’s milk in children with cow’s milk allergy. J Allergy Clin Immunol 1999; 103:1191-1194.