Na rynku dostępna jest obecnie szeroka oferta mlek modyfikowanych dla niemowląt. Łatwo pogubić się w ich właściwościach i zaletach, a przede wszystkim – trudno wybrać to najlepiej spełniające potrzeby małego dziecka.

Szczególnie mamy wrażliwych maluchów z grupy ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej powinny zacząć od zdobycia informacji na temat kluczowego dla nich wariantu mleka dla niemowląt i małych dzieci – mleka hipoalergicznego.

Kiedy stosować?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6. miesięcy życia. Jest to jeden z głównych czynników profilaktyki niektórych chorób alergicznych u niemowląt. Rozszerzanie diety należy rozpocząć po ukończeniu 17. tygodnia, a najpóźniej w 26. tygodniu życia dziecka. Karmienie piersią należy kontynuować do ukończenia przez dziecko 2 lat lub dłużej.

Jednak nie wszystkie dzieci mogą być karmione piersią. W takich wypadkach, zaleca się stosowanie mleka modyfikowanego o udowodnionej zmniejszonej alergenności. Do tego typu preparatów mleko zastępczych zaliczamy hydrolizaty białek mleka krowiego o nieznacznym stopniu hydrolizy, które są oznakowane symbolem HA na opakowaniu. Są one dostępne bez recepty i przeznaczone specjalnie dla niemowląt niekarmionych piersią, o zwiększonym ryzyku wystąpienia alergii.

Uwaga: mieszanki typu HA mogą powodować reakcję alergiczną. 

Mieszanek typu HA nie można stosować, gdy u dziecka zdiagnozowano alergię pokarmową na białko mleka krowiego.

Jeżeli dziecko ze stwierdzoną tego typu alergią nie może być karmione piersią, po konsultacji z lekarzem zaleca się stosowanie preparatów mlekozastępczych, tzw. hydrolizatów mleka krowiego o wysokim stopniu hydrolizy. Białka mleka krowiego są w nich obecne w zmienionej postaci, o jeszcze niższym potencjale alergizującym niż w mieszankach typu HA. Zdarza się, że i na preparat mlekozastępczy dziecko reaguje alergicznie, należy wtedy, po konsultacji z alergologiem, wprowadzić preparaty, których skład został rozłożony na czynniki pierwsze, składające się z mieszaniny wolnych aminokwasów.

Czym się różni?

Mieszanka HA, powstała na bazie mleka krowiego, ale zawarte w niej białko mleka krowiego zostało poddane częściowej hydrolizie.

Zmniejszenie alergenności białek pokarmowych wymaga zniszczenia ich oryginalnej struktury, co uzyskuje się właśnie w procesie hydrolizy.

Doprowadza ona do zmiany struktury białka, skracając jego łańcuchy. W procesie hydrolizy powstają tzw. peptydy, czyli fragmenty wyjściowych protein o krótszym łańcuchu białkowym. Alergenność peptydów maleje wraz ze zmniejszającą się długością ich łańcucha. Obecnie stosowaną  najczęściej metodą zmniejszenia alergenności białek mleka jest wykorzystanie enzymów rozkładających białka. Tną one oryginalne łańcuchy białkowe na mniejsze peptydy o różnej długości łańcucha.

Oprócz częściowo zhydrolizowanego białka mieszanki HA zawierają wszystkie inne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju niemowlęcia.

O czym pamiętać?

Stosowanie mieszanki typu HA, z częściowo zhydrolizowanym białkiem zaleca się u dzieci, u których występuje rodzinne obciążenie genetyczne chorobami alergicznymi.  Alergia pokarmowa u mamy, taty, bądź rodzeństwa stanowi przesłankę do podawania dziecku mleka hipoalergicznego. Należy jednak pamiętać, że mleka typu HA, w przeciwieństwie do produktów o wysokim stopniu hydrolizy, nie są produktami do stosowania, gdy pojawią się już objawy alergii.