Alergia to nadmierna reakcja systemu obronnego organizmu na obecność w nim ciał obcych czyli tzw. antygenów. Z roku na rok liczba alergików wśród dzieci rośnie, a zmiany uczuleniowe pojawiają już u miesięcznych niemowląt.

Dr hab. n. med. Jarosław Kwiecień
Specjalista gastroenterologii dziecięcej, specjalista pediatra
  • Układ immunologiczny dziecka w pierwszych latach życia dopiero uczy się, jak reagować na zagrożenia. Nabywanie odporności odbywa się przez kontakt z wirusami i bakteriami. Pełną dojrzałość układ odpornościowy osiąga dopiero około 12 r. życia.
  • Czynnikiem uczulającym mogą być jedzenie, kurz, pyłki roślin, leki, środki czystości. Jeśli zauważysz u dziecka zmiany skórne, biegunkę, katar, kolkę, skonsultuj się z lekarzem, żeby pomógł Ci się upewnić, czy mogą to być objawy alergii.
  • Naukowcom nie udało się do tej pory wynaleźć żadnego skutecznego lekarstwa na alergię, dlatego jej leczenie polega wyłącznie na łagodzeniu objawów. Obecnie trwają intensywne badania nad nowymi testami alergicznymi. Dzięki temu odczulanie w przyszłości może być dużo skuteczniejsze.

Ekspert radzi: czynniki powodujące alergię

  • Skutki postępu cywilizacyjnego. Rozwój przemysłu, zanieczyszczenia i degradacja środowiska naturalnego i spożywanie zanieczyszczonej żywności to główne przyczyny wzrostu zachorowań na alergię. Duży wpływ ma również tzw. zachodni styl życia – ludzie przebywają w zamkniętych, klimatyzowanych pomieszczeniach, palą papierosy, używają wielu rozmaitych środków chemicznych i kosmetycznych.
  • Czynniki genetyczne. To kolejna grupa czynników, w której upatruje się wzrostu zachorowalności na alergie. Alergia to dziedziczna skłonność do nadmiernego wytwarzania przeciwciał przeciwko różnym, pospolicie występującym substancjom, zwanym alergenami. Skłonność do uczuleń można odziedziczyć po rodzicach, dziadkach i innych krewnych.
  • Czynniki środowiskowe. U osób genetycznie predysponowanych do rozwoju alergii na pojawienie się pierwszych objawów chorobowych i przebieg kliniczny schorzeń uczuleniowych, mogą mieć również wpływ takie czynniki jak: antygeny wziewne i pokarmowe, stosowana dieta, dym papierosowy zanieczyszczenia powietrza, zakażenia, warunki klimatyczne, czynniki psychoemocjonalne.

Jak zmniejszyć ryzyko alergii u dziecka?

  • Dzieci mają naturalną potrzebę ruchu. Nawet latem, w okresie silnego pylenia nie należy zamykać malucha w czterech ścianach. Wyjście na spacer wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, gdy nasilenie alergenu jest mniejsze, z pewnością mu nie zaszkodzi. Przebywanie na świeżym powietrzu zapewni organizmowi prawidłowy poziom dotlenienia i tym samym wzmocni odporność.
  • Mleko mamy to naturalne źródło przeciwciał. Karmienie piersią w pierwszych miesiącach życia chroni malucha przed różnego rodzaju infekcjami.
  • Jeśli z jakiś przyczyn nie możesz karmić piersią, a Twoje dziecko ma zwiększone ryzyko alergii. Lekarz pomoże wybrać odpowiednie mleko modyfikowane z oznaczeniem HA. Skrót HA oznacza, że jest to mleko hipoalergiczne i zmniejsza ryzyko występowania alergii.
  • Jeśli zdecydujesz się rozszerzać jadłospis malucha, musisz robić to bardzo stopniowo i powoli. Nowe produkty wprowadzaj kolejno i osobno w małych ilościach (3-4 łyżeczki). Jeśli zauważysz, że maluch nie toleruje pewnych produktów, to po prostu odstaw je na kilka tygodni i spróbuj wprowadzić ponownie, najlepiej przy lekarskiej konsultacji. Być może preferencje Twojego dziecka w tym czasie ulegną zmianie.

Dowiedz się więcej o rozwoju i żywieniu niemowląt po 6. miesiącu życia. Pobierz bezpłatny poradnik