Dieta karmiącej mamy

W czasie laktacji zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Główną zasadą Twojej diety powinno być jej urozmaicenie oraz zbilansowanie wszystkich składników pokarmowych.

Mgr Monika Łuszczyńska
Położna

Zbilansowane menu w diecie karmiącej mamy

Pamiętaj, aby swoją dietę opierać na różnych grupach produktów spożywczych, organizm powinien otrzymywać wszystkie cenne składniki odżywcze. Spożywaj produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko i jego przetwory, mięso i ryby oraz zadbaj o to, żeby Twoje posiłki były urozmaicone.

Dieta karmiącej powinna zawierać o około 670 kcal więcej niż dieta mamy, która nie karmi piersią. W pierwszym półroczu laktacji spożywaj o 500 kcal więcej, w drugim półroczu – o 400 kcal więcej w porównaniu do okresu przed ciążą. Pozostałą część kalorii organizm będzie czerpał z zapasów tkanki tłuszczowej zgromadzonej w trakcie ciąży.

Taką ilość brakujących kalorii uzupełnią np. dodatkowe 2 kromki chleba żytniego z chudym twarogiem i małym pomidorem np. na II śniadanie oraz jogurt naturalny (mały kubeczek) z dodatkiem orzechów i owoców (np. 5 małych truskawek).

Robiąc zakupy, zwróć uwagę na skład produktów, które kupujesz. Zdecydowanie lepszą alternatywą jest kupienie paru świeżych produktów niż kupienie jednego gotowego zamiennika. Zamiast gotowego sosu do spaghetti wybierz pomidory, czosnek, cebulę i przyprawy. Warto mieć zaufany sklep, gdzie wiesz, że produkty są zawsze świeże.

Kluczowe zasady komponowania menu karmiącej mamy:

  • Jedz 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych
  • Unikaj smażenia, wybierz grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze
  • Nie stosuj żadnych diet, zadbaj o pełnowartościowe menu.
  • Zadbaj o to, żeby warzywa znalazły się w każdym Twoim posiłku.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów (głównie zwierzęcych) oraz soli i cukru.
  • Nawadniaj organizm. Pij około 3 litrów płynów dziennie. Pamiętaj, żeby wliczać w tą ilość zupy, naturalny sok z owoców.