Po drugim roku życia, dziecko wchodzi w nowy etap rozwoju, który wiąże się
z intensywnym wzrostem, zwiększoną aktywnością fizyczną oraz potrzebami w zakresie odżywiania. W tym czasie dieta juniora ma kluczowe znaczenie. Jak zadbać o odpowiednią ilość składników odżywczych wspierających jego rozwój fizyczny i intelektualny?
Co znajdziesz w tym artykule:
Kluczowe składniki diety juniora
Po ukończeniu 2. roku życia dziecko wciąż potrzebuje składników odżywczych dopasowanych do potrzeb intensywnie rozwijającego się organizmu. Badania wskazują, że wsparcie odporności i rozwój mózgu na kolejnych etapach samodzielności dziecka to dwie najważniejsze do zaspokojenia potrzeby rozwojowe dzieci po 2. roku życia1.
Dlatego codzienne menu malucha po 2. roku życia powinno dostarczać nie tylko energii, ale także tych składników mineralnych i witamin, które wspierają te dwa kluczowe obszary:
- Odporność: wsparcie układu immunologicznego jest szczególnie istotne w czasie, gdy dziecko zaczyna uczęszczać do żłobka lub przedszkola. Choć kontakt z rówieśnikami jest niezbędny dla rozwoju umiejętności społecznych, to wiąże się również z większą niż dotychczas możliwością infekcji. Oprócz codziennych spacerów, ubrania dostosowanego do pogody ważna jest również dieta. Odpowiednia ilość witamin oraz składników mineralnych pomoże w budowaniu silnego systemu immunologicznego.
- Rozwój mózgu: dziecko w tym wieku rozwija umiejętności poznawcze, a dieta odgrywa kluczową rolę w tym procesie.
O jakich składnikach mowa?
Wśród składników odżywczych wspierających kluczowe procesy zachodzące w organizmie malucha, w diecie dziecka na stałe powinny gościć:
- Witaminy A, C, D – istotne dla funkcjonowania układu immunologicznego.
- ALA (Omega 3) – wspiera rozwój mózgu.
- Żelazo, jod – są ważne dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych.
Dieta dzieci po 2. roku życia – co musisz wiedzieć?
Wyniki badania PITNUTS 20242 pokazują, że dieta dzieci po 2. roku życia często nie jest odpowiednio zbilansowana. Z analizy wzorców żywieniowych wynika, że co czwarte dziecko w wieku przedszkolnym ma nadmierną masę ciała. Dodatkowo, dieta wielu dzieci odbiega od zaleceń, ponieważ brakuje w niej podstawowych produktów, takich jak warzywa, ryby, a także jest uboga w błonnik. Zamiast tego na talerzu pojawiają się produkty wysoko przetworzone, dosalane i dosładzane. Analiza wykazała, że niemal co piąte dziecko ma dietę, w której dominują produkty niekorzystne dla zdrowia.
To pokazuje, jak istotne jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Konieczne jest dostosowanie diety dzieci do ich rzeczywistych potrzeb, aby uniknąć problemów zdrowotnych w przyszłości.
Wyzwania w żywieniu – jak wzbogacić dietę dziecka?
Na rynku warto szukać rozwiązań, które zostały zaprojektowane z myślą o dzieciach powyżej 2. roku życia. Wybierając produkty warto zwracać uwagę na to, jakich składników odżywczych są źródłem. Dla dzieci, cenna będzie obecność w serwowanych im produktach witamin A, C, D, kwasu omega 3, wapnia, żelaza i jodu. Te składniki wspierają zarówno rozwój mózgu, jak i odporność. Ważne jest, aby włączać do diety dziecka różnorodne produkty, które zapewnią w jadłospisie wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Dieta powinna być zróżnicowana, pełnowartościowa i dostosowana do potrzeb rozwojowych maluchów. Dzięki odpowiednio dobranym produktom, dzieci mogą łatwiej przejść przez początek etapu samodzielności, rozwijając umiejętności, które będą im towarzyszyły przez całe życie.