Poród siłami natury oraz karmienie piersią mają korzystny wpływ na kształtowanie się mikrobioty jelitowej niemowląt. Mikrobiota dzieci urodzonych siłami natury oraz karmionych piersią charakteryzuje się wysoką różnorodnością, a także dominacją bakterii z rodzaju Bifidobacterium o właściwościach wspierających prawidłowe kształtowanie się układu odpornościowego. Co warto wiedzieć o Bifidobacterium breve?
Czasem, z różnych powodów mama nie może karmić piersią. Wtedy staje przed wyborem mleka modyfikowanego i chce dobrać produkt, który będzie najbardziej odpowiadał potrzebom jej dziecka.
Może się wydawać, że rodzaj porodu ma znaczenie jedynie dla przyszłej mamy, bo dla niemowlęcia najważniejsze jest szczęśliwe pojawienie się na świecie. Otóż nie do końca tak jest. To, jak przebiega poród i w jaki sposób się odbywa – naturalny czy poprzez cięcie cesarskie – ma ogromne znaczenie dla dziecka. Poród siłami natury i karmienie piersią dobroczynnie wpływają na odporność dziecka, ponieważ sprzyjają kolonizacji przewodu pokarmowego przez odpowiednie bakterie. A co, jeśli cięcie cesarskie jest konieczne? Jak wówczas należy zadbać o rozwój układu immunologicznego niemowlęcia?
Rozwój układu odpornościowego u dziecka to złożony i długotrwały proces, który trwa nawet do dwunastego roku życia. Przez ten czas organizm dziecka stopniowo rozwija swoje możliwości obronne przed wirusami i bakteriami.
Funkcjonowanie i rozwój układu odpornościowego jest ściśle powiązane z układem pokarmowym, ponieważ to właśnie w nim znajduje się ok. 70% komórek odpowiedzialnych za reakcję obronną organizmu. Warto podkreślić, że odporność dziecka rozwija się już podczas życia płodowego, a pełną dojrzałość osiąga dopiero ok. 12 roku życia. Jednym z kluczowych elementów dbania o prawidłowy rozwój odporności dziecka jest odpowiednio zbilansowania dieta.
Pierwsza wzmianka o koronawirusie pojawiła się już pod koniec grudnia 2019 r. Od tego czasu wokół tego tematu narosło wiele nieprawdziwych informacji, w gąszczu których nie sposób się nie pogubić. Przychodzimy z pomocą i rozwiewamy najczęstsze mity na temat koronawirusa.
Ząbkowanie zwykle rozpoczyna się pomiędzy 6. a 7. miesiącem życia dziecka. Mniej więcej na ten czas przypada również tzw. dołek immunologiczny, który związany jest ze spadkiem przeciwciał u niemowlęcia. Wówczas organizm dziecka nie jest jeszcze sam w stanie efektywnie walczyć z drobnoustrojami. Z racji tego, że czas ten zbiega się z wyrzynaniem pierwszych zębów u dziecka, możemy wtedy zauważyć u swojego malucha większą podatność na infekcje.
Według danych statystycznych dzieci chorują znacznie częściej niż osoby dorosłe. Jest to spowodowane wieloma przyczynami. Jedną z nich jest niedojrzałość układu odpornościowego, który w pełni rozwija się dopiero około 12. roku życia. Warto jednak mieć na uwadze to, że kształtowanie odporności jest procesem, którego prawidłowy przebieg zależy m.in. od odpowiedniej diety. Co jeszcze warto wiedzieć o odporności dziecka?
Układ odpornościowy niemowląt i małych dzieci nie jest tak sprawny, jak u osoby dorosłej. Dzieci są bardziej podatne na infekcje, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dojrzały i dopiero uczy się rozpoznawania zarazków i walki z nimi.
Odpowiednio dobrana dieta i prawidłowe żywienie na każdym etapie życia człowieka pełnią niezwykle istotną funkcję. Mogą wzmacniać lub osłabiać odporność. Układ immunologiczny dziecka rozwija się już w czasie życia płodowego, a pełną dojrzałość osiąga dopiero ok. 12. roku życia dziecka. Z tego powodu możemy mówić o większej podatności dziecka na infekcje. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wzmacnianie odporności dziecka m.in. poprzez odpowiednią dietę.