Mleko mamy

Mleko kobiece składa się w 87% z wody, a za pozostałe 13% odpowiadają węglowodany, tłuszcze i białka oraz witaminy i składniki mineralne.

  • 87% woda
  • 7% węglowodany w tym oligosacharydy
  • 4% tłuszcze
  • 1% białko
  • 1% inne
  • Mleko mamy zawiera niezwykłą różnorodność składników, których połączenie tworzy idealną kompozycję najlepszą dla dziecka
  • Skład mleka zmienia się w dzień i w nocy, a nawet podczas jednego karmienia – by najpierw ugasić pragnienie, a potem głód maluszka. Także to, jak odżywia się mama, środowisko, w którym żyje, ma wpływ na skład jej mleka.
  • Dzięki takim składnikom jak przeciwciała, oligosacharydy, nukleotydy czy laktoferyna naturalnie wzmacnia układ odpornościowy dziecka.
  • Mleko mamy to kompleksowa kompozycja składników odżywczych i aktywnych biologicznie.
  • To właśnie dzięki doskonałej kompozycji mleka mamy karmienie piersią zapewnia dziecku prawidłowy rozwój oraz niesie liczne korzyści dla zdrowia i odporności.
  • Mleko mamy idealnie dostosowuje się do potrzeb noworodka i niemowlęcia, dostosowuje swój skład do potrzeb dziecka na każdym etapie rozwoju.
  • Składniki w idealnych proporcjach i ilościach czynią mleko mamy pokarmem, który najlepiej odpowiada na potrzeby dziecka. Karmienie piersią zapewnia optymalny wzrost i rozwój, wspiera m.in. odporność i rozwój układu nerwowego.

3 etapy karmienia piersią - zmiany w składzie mleka mamy

Tak jak zmieniają się potrzeby dziecka, tak organizm mamy odpowiednio dostosowuje do nich skład mleka.
W pierwszych miesiącach życia skład kobiecego pokarmu przechodzi dynamiczne zmiany – od pierwszego mleka (siary), poprzez mleko przejściowe, aż po tzw. mleko dojrzałe.

  • Siara

    2 dzień
    56 kcal

    Mleko najbardziej bogate w białko, zawiera najmniej tłuszczu i najmniej laktozy.

  • Mleko przejściowe

    2 tydzień
    67 kcal

    Zawiera mniej białka niż siara, ale więcej tłuszczu oraz laktozy.

  • Mleko dojrzałe

    2 miesiąc
    69 kcal

    Mleko o najmniejszej zawartości białka, zawiera najwięcej tłuszczu i laktozy.

Co może wpływać na skład mleka mamy?

  • Sezon i klimat

    Klimat, pora roku, region świata, środowisko życia – zdaniem badaczy wszystkie te czynniki wpływają na skład mleka mamy. W suchym i gorącym klimacie zawartość wody w pokarmie naturalnie dostosuje się do potrzeb dziecka karmionego piersią. Na sytuacje zagrożenia z zewnątrz (środowiskowe, epidemiologiczne itp.) mleko mamy „odpowie” zwiększeniem ilości czynników antypatogennych, a w zależności od pory roku „ustali” odpowiedni poziom witaminy D i składników wspierających odporność. W mleku mamy nic nie dzieje się przypadkiem!

  • Geny mamy

    Co ciekawe, skład mleka mamy jest w znacznej mierze zapisany w… genach. Różnice genetyczne mogą wpływać na zawartość i proporcje takich składników mleka kobiecego, jak np. lipidy czy oligosacharydy.

  • Dieta karmiącej mamy

    Już podczas ciąży przyszła mama może zadbać o jakość mleka, którym będzie karmić maluszka. Niektóre składniki jej diety, takie jak witaminy, składniki mineralne czy tłuszcze, potrafią wpłynąć na skład pokarmu. Mleko mamy, która jest miłośniczką ryb, może zawierać więcej DHA, mleko mamy jedzącej dużo owoców – więcej witaminy C. Wskazują na to badania, wiążące sposób odżywiania się matki z korzyściami dla zdrowia dziecka.

  • Kultura i styl życia

    Rodzina, przyjaciele, tradycja, styl życia – czy mają coś wspólnego ze składem mleka mamy? Okazuje się, że tak. Czynniki społeczne i kulturowe kształtują m.in. zwyczaje związane z karmieniem – w tym jego pory, długość czy częstotliwość – co z kolei może wpływać na skład pokarmu. Tylko mleko mamy to potrafi!

Składniki mleka mamy - najważniejsze fakty

Każdy składnik mleka mamy ma znaczenie, ale dopiero wyjątkowa kompozycja składników zapewnia dziecku harmonijny rozwój.

Kompleks składników mleka mamy = kompleksowy rozwój dziecka.

Poznaj kompleksową kompozycję mleka mamy:

Kliknij na poszczególne elementy kropli, aby poznać więcej szczegółów na ich temat.

Ilustracja kropli w sposób uproszczony przedstawia wybrane składniki stałe mleka mamy.

  • Laktoza
  • Tłuszcze w tym DHA
  • Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO)
  • Białko
  • Witaminy w tym A, C i B2
  • Składniki mineralne
  • Nukleotydy
  • Inne unikalne składniki
Kliknij!

Laktoza

Jest to główny węglowodan mleka mamy.

Laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, niezbędnej dla kompleksowego rozwoju i wzrostu maluszka. Laktoza zawarta w mleku matki ułatwia także wchłanianie z pożywienia wapnia, niezbędnego m.in. dla budowy mocnych kości.

Tłuszcze

Mleko matki zawiera unikalny profil tłuszczów (w postaci kwasów tłuszczowych), z których dziecko czerpie najwięcej energii.

Mały organizm potrzebuje energii do budowy wszystkich organów ciała oraz zachodzenia wszystkich funkcji i procesów życiowych, w dzieciństwie jej znaczącą część organizm dziecka zużywa dla rozwoju mózgu i układu nerwowego.

Mózg dziecka rozwija się najszybciej w pierwszym roku życia. Kluczową rolę w rozwoju mózgu odgrywają długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (DHA).

DHA jest również podstawowym elementem budulcowym błon komórkowych siatkówki oka.

Oligosacharydy

Oligosacharydy mleka kobiecego, znane także jako HMO (z ang. HMO - human milk oligosaccharides) zapewniają mleku mamy niezwykłe właściwości ochronne.

  • To trzeci pod względem ilości, stały składnik mleka mamy. Wiemy, że jest ich ponad 1000 różnych.
  • Rolą oligosacharydów mleka mamy jest odżywianie korzystnej mikrobioty jelitowej, mającej znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Oligosacharydy mleka kobiecego zbudowane są z wielu różnorodnych struktur. Do tej pory opisano ich ponad 200. W mleku mamy występują zarówno oligosacharydy krótko- jak i długołańcuchowe w proporcji 9:1.
  • Naukowcy badający mleko mamy wciąż odkrywają i szczegółowo charakteryzują struktury oligosacharydów mleka kobiecego (HMO).

Jak działają oligosacharydy?

Oligosacharydy mleka kobiecego mają działanie prebiotyczne. Co to znaczy?:

Oligosacharydy mleka mamy nie ulegają trawieniu. Są za to pożywieniem dla pożytecznych bakterii zasiedlających przewód pokarmowy, wywierając w ten sposób wpływ na skład mikrobioty. Sprzyjają szybkiemu rozwojowi dobroczynnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium czy Lactobacillus i zapewniają ich przewagę w przewodzie pokarmowym.

Przewaga bakterii z rodzaju Bifidobacterium w przewodzie pokarmowym jest charakterystyczna dla dzieci karmionych piersią, ma także wpływ na miękką konsystencję stolca.

Co ciekawe, niektóre spośród oligosacharydów mleka mamy działają jak tarcza – hamują przyleganie bakterii patogennych do komórek śluzówki jelita.

Oligosacharydy mleka mamy mają wpływ na działanie układu odpornościowego, stymulując do działania komórki odpornościowe.

Oligosacharydy mleka mamy mają zdolność hamowania reakcji zapalnych, wywołanych przez patogeny (np. wirusy czy grzyby).

Białko

Białko to główny składnik budulcowy wszystkich komórek.

Białko wchodzi m.in. w skład enzymów, hormonów i przeciwciał. Jest niezbędne, aby dziecko mogło rosnąć i prawidłowo się rozwijać.

Białko zawarte w mleku mamy służy przede wszystkim do wytwarzania nowych komórek.

Witaminy

Dla prawidłowego rozwoju i wsparcia odporności.

Mleko mamy to źródło większości witamin niezbędnych maleństwu do prawidłowego rozwoju i wsparcia układu odpornościowego.

Mleko mamy zawiera optymalne ilości witamin takich jak A, E, C czy B2.

Są jednak witaminy, których stężenie w mleku mamy jest niższe niż zapotrzebowanie dziecka. To witaminy D i K. Dzieci karmione piersią powinny otrzymywać dodatkowe dawki tych witamin zgodnie z zaleceniami lekarza.

Ważna informacja:
witamina D przenika do pokarmu kobiecego jedynie w niewielkim stopniu; suplementacja wyłącznie u matki nie jest wystarczająca dla potrzeb niemowlęcia.

Mama karmiąca piersią powinna pamiętać o własnej suplementacji witaminą D, ale też suplementować tę witaminę u dziecka.

  • Witaminy A i C – są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
  • Witamina A – wpływa korzystnie na rozwój siatkówki oka oraz skóry i błon śluzowych.
  • Witamina B2 – jest zaangażowana w procesy metabolizmu energetycznego.

Składniki mineralne w tym żelazo i wapń

Dla prawidłowego rozwoju i wsparcia odporności.

Mleko mamy jest naturalnym źródłem składników mineralnych, m.in. takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynkselen, jod.

  • Żelazo i jod – są składnikami niezwykle istotnymi do rozwoju poznawczego.
  • Wapń – jest niezbędny dla rozwoju mocnych kości.

Nukleotydy

Podstawowe elementy budowy DNA.

Obecność nukleotydów w mleku mamy wspiera układ odpornościowy. Nukleotydy stymulują produkcję przeciwciał i wzrost dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym dziecka.

Nukleotydy mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego oraz odpornościowego, są źródłem energii oraz wielu cząsteczek biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu komórek organizmu.

Inne unikalne składniki

Żywe bakterie oraz ich metabolity (postbiotyki)

Mleko mamy „zamieszkują” żywe bakterie. W kropli o pojemności 1 ml znajduje się od stu do miliona komórek bakteryjnych! W wyniku ich aktywności oraz rozpadu ich powstają metabolity zwane „postbiotykami”. Żywe bakterie i ich metabolity kształtują m.in. skład mikrobioty jelitowej, a także wpływają na układ odpornościowy.

Unikalne składniki biologicznie czynne, w tym m.in. przeciwciała, hormony czy enzymy

Przeciwciała, hormony i enzymy zawarte w mleku matki to składniki wspomagające układ odpornościowy. Ich aktywność skierowana jest bezpośrednio przeciwko drobnoustrojom, mają także działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące.

W mleku matki występuje ponad 80 enzymów.

Hormony odpowiadają ponadto za równowagę gospodarki energetycznej organizmu oraz uczucie głodu i sytości.

Przeciwciała

Immunoglobulina A obecna w mleku kobiecym pokrywa błonę śluzową przewodu pokarmowego, stanowiąc główną barierę ochronną przed zakażeniami. Ma także działanie przeciwbakteryjne.

Lekcja 2

Bebilon 2

Twoja wiadomość została poprawnie wysłana.
Ekspert udzieli Ci odpowiedzi najszybciej jak to możliwe.

Lista partnerów Nutricia sp. z o.o.
  • La Millou (Smartino Sp. z o.o.)
  • Empik S. A.
  • Smyk S. A.
  • SKIPWISH Sp. z o.o. Sp. k.
  • Minty dot (Spółka Q Diamonds Sp. z o.o.)
  • CzuCzu (Bright Junior Media Sp. z o.o. Sp. k.)
  • Douglas Polska Sp. z o.o.
  • Estee Lauder (Poland) Sp. z o.o.
  • Apart Sp. z o.o.
  • YES Biżuteria Sp. z o.o.
  • DECATHLON sp. z o. o.
  • BYTOM S. A.
  • Sony Europe Limited Sp. z o.o.
  • White & Blach (DIVE MEDIA Sp. z o.o.)
  • BABY TULA POLAND Sp. z o.o.
  • Childhome (Stok P.H. Mariola Stokowska, Stokkids)
  • Vulli
  • JJ COLE
  • Whisbear Sp. z o.o.
  • Endo. (STUDIO MK Sp. z o.o. S.K.A.)
  • Happymum (PHU „HAPPY”)
  • Granatovo S.C.
  • YASUMI Sp. z o.o. Sp. k.
  • Danone Sp. z o.o.
  • ŻYWIEC ZDRÓJ S. A.
  • Kantar TNS S. A.
  • Apple Inc.
  • Google LLC's
  • Allegro.pl sp. z o.o.
  • SUPER-PHARM Poland Sp. z o.o.
  • Rossmann Supermarkety Drogeryjne Polska Sp. z o.o.
  • Hebe (Jeronimo Martins Drogerie i Farmacja Sp. z o.o.)
  • Biedronka (Jeronimo Martins Polska S. A.)
  • Lidl Sp. z o.o. sp. k.
  • TESCO Polska Sp. z o.o.
  • Auchan Polska Sp. z o.o.
  • Carrefour Polska sp. z o.o.
  • „Piotr i Paweł” S. A.
  • Intermarché (SCA PR Polska Sp. z o.o.)
  • EKO HOLDING S. A.
  • DINO POLSKA S. A.
  • Netto Sp. z o.o.
  • KAUFLAND POLSKA MARKETY Sp. z o.o. Sp. k.
  • Stokrotka Sp. z o.o.
  • E. LECLERC POLSKA (Galec Sp. z o.o.)
  • POLOmarket Sp. z o.o.
  • Feedo Sp. z o.o.
  • eMAG (Agito Sp. z o.o.)
  • mamyzakupy.pl (L-W. LEBDA-WYBORNY Sp. j.)
  • Pampers (Procter and Gamble Polska Sp. z o.o.)
  • Procter and Gamble Polska Sp. z o.o.