Rola tłuszczów w diecie dziecka – dlaczego są tak ważne dla prawidłowego rozwoju

2 min
Tata usmiecha sie do dziecka podczas karmienia butelka

Czy wiesz, że tłuszcze są jednym z podstawowych składników odżywczych?

Tata usmiecha sie do dziecka podczas karmienia butelka
Tata usmiecha sie do dziecka podczas karmienia butelka

Tłuszcze dostarczają energii, wpływają też na prawidłowy rozwój mózgu oraz wzroku (w szczególności kwas tłuszczowy DHA). Niemowlę potrzebuje aż 8 razy więcej tłuszczów na kg masy ciała niż osoba dorosła!¹

Pierwszym źródłem tłuszczów w diecie dziecka jest mleko mamy, a głównym kwasem nasyconym w pokarmie kobiecym jest kwas palmitynowy.

Profil tłuszczowy w Bebilon Profutura 2

Od ponad 50 lat naukowcy Nutricia badają pokarm kobiecy. Dzięki temu receptury mlek modyfikowanych Bebilon 2 są tak opracowywane, aby ich profil tłuszczu był jak najbardziej zbliżony do profilu kwasów tłuszczowych występujących naturalnie w mleku mamy.

Bebilon Profutura 2 to nasza najbardziej zaawansowana formuła z unikalną kompozycją tłuszczu, bez dodatku oleju palmowego.

Produkt ten zamiast oleju palmowego zawiera tłuszcz mleczny, który wraz z lipidami jaja kurzego oraz olejami roślinnymi, olejem z organizmów jednokomórkowych i olejem rybi gwarantuje odpowiedni profil tłuszczów. To właśnie tłuszcz mleczny w Bebilon Profutura 2, jest źródłem kwasu palmitynowego.

Odpowiedni profil tłuszczów zbliża mleko modyfikowane do mleka mamy

Poziom kwasu palmitynowego na podstawie analizy laboratoryjnej mlek następnych dostępnych na polskim rynku, przeprowadzonej przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. w sierpniu 2019r, z wyłączeniem mlek na bazie mleka koziego.

* średnia z różnych dób laktacji (Martysiak-Żurowska D. et al. , MED. WIEKU ROZWOJ., 2011, XV, 2, 167-177)

Głównym źródłem kwasu palmitynowego w recepturach mlek modyfikowanych jest tłuszcz mleczny (Bebilon Profutura 2) lub olej roślinny np. palmowy. Kluczowe jest, by tworząc receptury mlek modyfikowanych,  wykorzystywać takie połączenie tłuszczów, które zapewni profil tłuszczu bliski mleku matki. Nie chodzi o to, aby usunąć np. olej palmowy, jak to robią inni producenci, ale o to, by dana recepturai odpowiadała na potrzeby dziecka i gwarantowała odpowiedni profil tłuszczów, w tym zawartość m.in. kwasu palmitynowego.

¹W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski. Jarosz M. (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

Oceń ten artykuł: