Jakie czynniki genetyczne i środowiskowe mają wpływ na pojawienie się alergii i jak sprawdzić, czy Twoje dziecko jest na nią narażone?

Zgodnie z danymi epidemiologicznymi na całym świecie alergia występuje coraz częściej. Problem ten dotyczy szczególnie najmłodszych - ok. 6-8% niemowląt ma alergię na jakiś pokarm.

Częstsze występowanie alergii pokarmowej u niemowląt i małych dzieci wiąże się z ich dopiero rozwijającym się układem odpornościowym i pokarmowym. To choroba o podłożu genetycznym, czyli może być ona dziedziczona.

Znaczenie genów

W diagnozie alergii pokarmowej lub ocenie ryzyka jej wystąpienia duże znaczenie ma wywiad rodzinny, ponieważ to, czy niemowlę jest narażone na alergię, w dużym stopniu zależy od predyspozycji rodzinnych. Gdy oboje rodzice są alergikami, ryzyko odziedziczenia alergii u dziecka osiąga nawet do 40-60%. Znaczenie ma również występowanie choroby alergicznej u rodzeństwa. Jeśli chcesz sprawdzić, czy Twój maluch może być narażony na wystąpienie alergii pokarmowej ze względu na jej dziedziczenie, skorzystaj z Kalkulatora alergii u niemowląt

To ważne!

Mimo że alergia pokarmowa jest chorobą o podłożu genetycznym, istnieją pewne czynniki, które zwiększają ryzyko jej wystąpienia. To np. nadmiernie higieniczny tryb życia, częste stosowanie antybiotyków czy zanieczyszczenie środowiska.

Wpływ środowiska

Rozwój alergii pokarmowej u dziecka to wynik działania nie tylko czynników genetycznych, ale również środowiskowych. To, gdzie i w jakich warunkach żyje niemowlę, ma znaczenie dla wystąpienia u niego choroby alergicznej. Pewne zwyczaje i zachowania, jak np. wzmożona higiena, zanieczyszczenia, narażenie na dym tytoniowy, częste przyjmowanie antybiotyków zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii.

Jeśli chcesz sprawdzić, jakie czynniki środowiskowe zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u Twojego dziecka, skorzystaj z Kalkulatora alergii u niemowląt

 

Czy wiesz, że występowanie objawów alergicznych jest częstsze w rejonach miejskich w porównaniu z wiejskimi?

Zdrowym dzieciom nie karmionym piersią, gdy członkowie rodziny są alergikami, zaleca się podawanie mleka modyfikowanego z częściowo zhydrolizowanym białkiem. Z myślą o dzieciach nie karmionych piersią u których zdiagnozowano alergię na białka mleka krowiego dostępne są preparaty mlekozastępcze zawierające białko poddane znacznej hydrolizie (czyli zostało rozbite na mniejsze elementy, dzięki czemu zostały obniżone jego właściwości alergizujące). Wsparciem w wyborze takiego produktu powinien być lekarz pediatra.