Dwuletni maluch, mimo że jest coraz bardziej samodzielny i umie coraz więcej, nadal potrzebuje szczególnej troski i kontynuacji sposobu żywienia dopasowanego do jego wyjątkowych potrzeb.

Mamo, pamiętaj, że dziecko w tym wieku to nie mały dorosły, a jego dieta nadal powinna różnić się od tej stosowanej przez rodziców, tym bardziej, jeśli Junior jest alergikiem. Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy komponowaniu jadłospisu dziecka?

Organizm dziecka po 2. urodzinach wciąż bardzo różni się od organizmu osoby dorosłej – w dalszym ciągu dojrzewa i ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe, wynikające z intensywnego wzrostu i rozwoju. Junior w tym okresie jest szczególnie wrażliwy na nadmiar lub niedobór określonych składników odżywczych, np. witaminy D. Proces rozszerzania diety, przy zaleconym przez pediatrę eliminowaniu z niej alergizujących pokarmów, może być dla rodziców nie lada wyzwaniem – Juniorowi należy zapewnić odpowiednią ilość energii, witamin oraz składników mineralnych.

Czy wiesz, że…
…w okresie od 1. do 3. roku życia dziecko rocznie wzrasta o ok. 10 cm i zwiększa masę ciała o 2-3 kg?

Szczególne potrzeby Juniora

Zaspokojenie potrzeb żywieniowych Juniora jest kluczowe dla jego harmonijnego wzrostu i zdrowia. Zaburzenia równowagi składników odżywczych, które są efektem nieprawidłowo zbilansowanej diety w czasie 1000 pierwszych dni życia, mogą mieć poważne konsekwencje. Nieodpowiedni jadłospis dziecka ze stwierdzoną alergią pokarmową może prowadzić do zaburzeń stanu odżywienia w najważniejszym okresie rozwoju malucha.

Ilu posiłków potrzebuje Junior?

Menu maluszka w wieku 1-3 lata powinno się składać z 4-5 posiłków dziennie.

Dieta po 2. urodzinach

Badania wskazują, że dzieci z alergią pokarmową w ciągu 1. roku życia mogą mieć różnego stopnia zaburzenia wzrastania. Wykluczenie mleka krowiego z jadłospisu Juniora przy jednoczesnym braku spożycia odpowiedniej ilości mieszanki mlekozastępczej może prowadzić do nieodpowiedniego wzrastania. Aby zapobiec niedoborom składników w diecie, ważne, żeby w menu malucha znajdowała się odpowiednia ilość hydrolizatu, a także zamienniki pokarmów alergizujących – produkty tolerowane przez młody organizm, uzupełniające dietę w składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne.