Dieta na odporność. Jak karmić swoje dziecko, by wzmocnić jego odporność?

3 min
Rodzic karmi dziecko siedzace na krzesle lyzeczka

Odpowiednio dobrana dieta i prawidłowe żywienie na każdym etapie życia człowieka pełnią niezwykle istotną funkcję. Mogą wzmacniać lub osłabiać odporność. Układ immunologiczny dziecka rozwija się już w czasie życia płodowego, a pełną dojrzałość osiąga dopiero ok. 12. roku życia dziecka. Z tego powodu możemy mówić o większej podatności dziecka na infekcje. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wzmacnianie odporności dziecka m.in. poprzez odpowiednią dietę.

Rodzic karmi dziecko siedzace na krzesle lyzeczka
Rodzic karmi dziecko siedzace na krzesle lyzeczka

Niestety, niewłaściwie dobrane posiłki prowadzą do tego, że maluch będzie bardzo często chorował, a praca i rozwój jego narządów wewnętrznych zostaną zaburzone. Pamiętaj, że to właśnie ty masz największy wpływ na rozwijający się organizm swojego dziecka, a tym samym na jego przyszłość. Zadbaj o nią już dziś.

Rozwój odporności

Odporność malucha rozwija się już w okresie życia płodowego. To dlatego wszystkie produkty, które jesz, pijesz oraz to, jaki tryb życia prowadzisz, ma niebagatelny wpływ na jego dalsze życie. Eksperci uważają, że kluczowy dla rozwoju dziecka czas to 1000 pierwszych dni jego życia, gdyż właśnie wtedy najintensywniej możesz wpłynąć na kształtowanie się odporności, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, metabolizm i rozwój mózgu. Pamiętaj, że dziecko rodzi się z wrodzoną i przekazaną przez matkę odpornością, ale by mogło walczyć z chorobotwórczymi bakteriami i wirusami, musi rozwijać i kształtować swoje własne mechanizmy odporności.

Karmienie piersią a odporność dziecka

Bezcenną rolę odgrywa karmienie piersią, które nie tylko buduje bliskość między tobą a dzieckiem. Pokarm matki ma wszystko to, czego mały organizm potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Doskonale wspiera odporność, zmniejsza ryzyko infekcji przewodu pokarmowego i układu oddechowego, chroni dziecko przed rozwojem alergii. Co więcej, wspiera układ trawienny, zapobiega biegunkom i bolesnym dla niemowlaków wzdęciom, pomaga też w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu mózgu oraz wzroku.

Budowanie odporności dziecka

Odstawienie dziecka od piersi to sprawa indywidualna każdej matki. Eksperci zalecają, aby przez pierwsze sześć miesięcy swojego życia dziecko było karmione wyłącznie piersią. Wraz z rozwojem i wzrostem twojej pociechy menu powinno być wzbogacane o naturalne składniki odżywcze, które pozytywnie wpłyną na jej wzrost i rozwój – zarówno fizyczny, jak i psychiczny.

Ważne jest dbanie o jakość i bezpieczeństwo produktów, które wybierasz dla swojego dziecka. Jego organizm jest wciąż bardzo wrażliwy i delikatny, a prawidłowa odporność wykształci się ostatecznie dopiero w wieku szkolnym. Do tego czasu jego dieta musi być optymalnie zbilansowana. Dlaczego? Aż 70 proc. komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym, więc wzmacnianie odporności powinnaś zacząć właśnie od niego.

Wybieraj żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt i dzieci. Takie produkty mają oznaczenie wieku na opakowaniu. Zrezygnuj z dosładzanych napojów. Kiedy dziecko jest spragnione, podawaj mu wyłącznie wodę do picia, która naturalnie nawodni wszystkie tkanki jego organizmu i przyspieszy wydalanie szkodliwych substancji. Owoce i warzywa pełne witamin i składników mineralnych nie tylko wzmocnią układ immunologiczny, ale także wpłyną pozytywnie na rozwój pozostałych narządów i układów twojego maluszka. Dla układu odpornościowego największe znaczenie ma witamina C, D i A, jak również cynk i selen. Białko, tłuszcze nienasycone, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, węglowodany, błonnik – te wszystkie składniki powinny znaleźć się w menu dziecka.

Podczas gdy jedne produkty wzmacniają, inne mogą osłabiać rozwój naturalnej odporności dziecka. Z diety maluszka powinny zniknąć: uwielbiane niestety już przez przedszkolaków chipsy, słodycze, gazowane napoje oraz żywność przetworzona, ponieważ będą hamować prawidłowy rozwój, blokować wzmacnianie układu odpornościowego, a w przyszłości mogą doprowadzić do rozwoju nadwagi, cukrzycy i chorób serca.

Oceń ten artykuł: