Powrót do formy sprzed ciąży oraz prawidłowy rozwój dziecka są ściśle powiązane ze sposobem odżywiania mamy karmiącej.

Anna Szczygłowska
Specjalista ds. żywienia NUTRICIA Polska
  • Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być różnorodna, smaczna i zapewnić dobre samopoczucie Tobie i Twojemu dziecku.
  • Skład i ilość mleka zmienia się wraz z trwaniem laktacji i różni się u każdej kobiety. Zależy to, do pewnego stopnia od stanu Twojego odżywiania, gdy karmisz.
  • Zgodnie z aktualną wiedzą nawet jeżeli Twoja dieta nie jest idealna, jesteś w stanie wytworzyć właściwe ilości mleka. Jedynie w warunkach skrajnego niedożywienia (znaczący spadek poziomu białek we krwi) mamy dochodzi do znacznego zubożenia składu mleka oraz obniżenia obfitości laktacji.
  • Spadek stężenia białek we krwi może nastąpić z powodu stosowania diet eliminacyjnych czy niewłaściwego odżywiania, nawet u kobiet o prawidłowej lub nadmiernej masie ciała. Dlatego w czasie laktacji zaniechaj stosowanie diet odchudzajacych, chyba że jest ona skonsultowana z lekarzem.

Ekspert radzi

  • Dieta a ciąża i karmienie piersią. Stosowanie diety ubogiej w składniki odżywcze w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią może powodować u Ciebie niedobory pokarmowe i zubożenie Twoich zasobów, m.in. witamin i składników mineralnych. Dlatego tak ważne jest zgromadzenie w czasie ciąży właściwych zapasów tkanki tłuszczowej oraz utrzymanie pożądanych wyników morfologii.
  • Jadłospis idealny. Szczególnie w początkowej fazie laktacji wiele kobiet stara się skomponować posiłki tak, by jak najlepiej dbać o zdrowie dziecka. Zdarza się, że mamy stosują wówczas diety eliminacyjne, czyli rezygnują ze spożywania niektórych pokarmów (metodą prób i błędów), które wywołują niepożądane reakcje maluszka. Dietę taką należy skonsultować z lekarzem.
  • Spadek wagi. Ubytek masy ciała powinien być stopniowy i powolny. Jeśli jesteś mamą karmiąca piersią i chudniesz zbyt szybko, może to być sygnał, że jadasz zbyt mało, czyli dostarczasz organizmowi zbyt mało energii w stosunku do jego potrzeb.
  • Ważne składniki odżywcze. Szczególnie cenne dla noworodka są długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA), które wspierają rozwój układu nerwowego. Ważną rolę w diecie mamy karmiącej pełni kwas dokozaheksaenowy (DHA), którego źrodłem są tłuste ryby morskie. Jeśli w Twojej diecie jest ich za mało, powinnaś je suplementować DHA zgodnie z zaleceniami lekarza.

Rola kwasu DHA

Wysoki poziom DHA występuje w istocie szarej mózgu. Do jego kumulacji dochodzi w ostatnim trymestrze ciąży oraz pierwszym miesiącu życia dziecka. Jeśli niemowlę urodziło się przedwcześnie, nie miało szansy zgromadzić wystarczających zapasów DHA w łonie matki i należy zadbać o to, by po narodzinach zawartość DHA w jego diecie była właściwa. Udowodniono, że dzieci mam, które w ciąży suplementowały DHA, mają większą masę urodzeniową. Po urodzeniu zaopatrzenie noworodka w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz DHA zależy prawie całkowicie od ich zawartości w mleku matki. DHA znajdują się głównie w rybach morskich. Jednak DHA przynosi korzyści nie tylko dziecku, ale również matce - udowodniono zależność między niedoborem DHA w diecie, a wystąpieniem depresji poporodowej.

Dieta mamy karmiącej

W tym czasie możesz jeść prawie to samo, co każdy inny dorosły człowiek, w oparciu o piramidę zdrowego żywienia. W pierwszych tygodniach po porodzie, gdy jesteś zmęczona i niespokojna, zadbaj o to, żeby posiłki były lekkie a jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Zwróć również uwagę na to, że Twoje zapotrzebowanie na płyny zwiększa się. Zwiększ ilość wypijanej wody, owocowych herbat, zbożowej kawy. Dobrym źródłem płynów są także zupy, czy owoce.