Ratunku, mam zgagę

Zgagę u ciężarnych kobiet wywołują dwa czynniki. Pierwszy z nich to napór na żołądek wywierany przez rosnące dziecko. Drugi – mięśnie oddzielające przełyk od żołądka rozluźniają się w wyniku działania hormonów. Z tego powodu pokarm i soki żołądkowe mogą się cofać, powodując nieprzyjemne uczucie pieczenia. Dolegliwość tę można łagodzić w różny sposób. Gdy jesz, staraj się siedzieć prosto, tak by zmniejszyć nacisk na żołądek, jedz często niewielkie posiłki, unikaj pokarmów zakwaszających (herbata, kawa, pikantne potrawy, cukier, ciastka), jedz więcej owoców i warzyw (by zobojętnić soki żołądkowe) i nie pij alkoholu. Również, jeśli to możliwe, na kilka godzin przed snem nie jedz i nie pij. Mleczny napój przed pójściem do łóżka pomoże zneutralizować soki trawienne. Poczujesz się lepiej, śpiąc w głową uniesioną nieco wyżej, na kilku poduszkach.

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?