Układ pokarmowy niemowlęcia zaczyna się kształtować jeszcze w życiu płodowym, a proces ten trwa jeszcze długo po narodzinach.

Na to, jakie mikroorganizmy zasiedlą układ pokarmowy dziecka, wpływa m.in. sposób porodu („dobre” bakterie pochodzą nie tylko z dróg rodnych matki, ale także z jej skóry), a także środowisko zewnętrzne (mikroorganizmy, które „zamieszkają” układ pokarmowy, mogą pochodzić też ze szpitala, domu czy od osób obecnych przy porodzie). Na skład flory bakteryjnej jelit ma również wpływ sposób żywienia w pierwszych latach życia.

Pamiętaj!

Bakterie jelitowe mają znaczenie dla jego kształtującego się układu odpornościowego, a co za tym idzie – dla profilaktyki alergii. Jeśli w okresie noworodkowo-niemowlęcym kolonizacja przewodu pokarmowego zostanie opóźniona lub zmieniona, istnieje prawdopodobieństwo, że odporność dziecka zostanie aktywowana proalergicznie.

Czym są prebiotyki?

Aby „dobre” bakterie mogły się rozwijać w przewodzie pokarmowym, potrzebują pożywki. Najlepszą są prebiotyki, czyli niepodlegające trawieniu składniki pokarmowe. Ich zadaniem jest modulowanie składu mikrobioty, dzięki czemu wpływają na kształtowanie ekosystemu jelitowego. Jak to wygląda w praktyce? Jelita niemowlęcia nie są jeszcze w pełni rozwinięte, a co za tym idzie, są – w przeciwieństwie do jelit dorosłego – znacznie bardziej przepuszczalne. Przyczynia się to do wnikania przez nie alergenów, a przez to – do częstszego występowania alergii pokarmowej u najmłodszych.

Właśnie dlatego tak ważne jest, aby w pierwszych latach życia systematycznie odbudowywać mikrobiotę jelitową. Jest to możliwe właśnie dzięki prebiotykom, występującym w najlepszym pokarmie dla niemowlęcia, czyli mleku mamy.