Choć początki mogą być trudne, karmienie piersią może stać się dla Ciebie najbardziej naturalną i najprostszą czynnością pod słońcem, gdy już nabierzesz wprawy.

  • Natura niejako „zaprogramowała” mamy do karmienia piersią – a dzieci instynktownie szukają piersi matki zaraz po urodzeniu.
  • Mleko matki jest substancją złożoną, optymalną pod względem odżywczym i służącą ochronie dziecka przed chorobami i zakażeniami. Zawiera wszystkie niezbędne substancje odżywcze potrzebne dziecku do zdrowego rozwoju, takie jak witaminy, sole mineralne, węglowodany, tłuszcze i białka. Ma również wyjątkowe właściwości, dzięki którym wspiera rozwój i naturalną odporność malucha.
  • Badania dotyczące składu mleka ludzkiego pomogły naukowcom określić rolę takich składników odżywczych, jak długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nukleotydy i oligosacharydy prebiotyczne (prebiotyki). Wszystkie te składniki są bardzo ważne w pierwszych miesiącach życia dziecka i prawdopodobnie mają też znaczenie dla jego dorosłego życia, wpływając na ogólne samopoczucie i zdrowy rozwój malucha.

Pamiętaj

  • Dla odporności malucha. Układ odpornościowy dziecka rozwija się powoli, aż do 12. roku życia. Mleko matki musi wspomóc ubogą obronę młodego niemowlęcia, dlatego zawiera dużą ilość przeciwciał, które wiążą drobnoustroje, zapobiegają ich przyleganiu do komórek dziecka. Zapobiega w rozwoju procesów zapalnych. W pokarmie kobiecym znajdują się także leukocyty – białe krwinki ciałka krwi, które chronią przed wirusami i bakteriami.
  • Flora bakteryjna. Noworodki mają swój własny, ale bardzo niedojrzały układ odpornościowy. Muszą stawić czoła mikroorganizmom, z którymi nigdy się nie spotkały. Ich przewód pokarmowy rodzi się jałowy, nie ma własnej tzw. dobrej flory bakteryjnej. Między innymi dzięki mleku matki, przewód pokarmowy zaczyna zasiedlać się florę bakteryjną.
  • Korzyści nawet w przyszłości. Istnieję choroby takie jak schorzenia z autoagresji czy choroby alergiczne, które rozwijają się w późniejszych okresach życia. Specjaliści wskazują na naukowe przesłanki, z których wynika, że karmienie piersią poprzez modulację systemu immunologicznego dziecka wpływa na spadek występowania tych chorób.

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. LCPUFA - long chain polyunsaturated fatty acids) odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu, oczu i układu nerwowego dziecka. Przed narodzeniem dziecko otrzymuje długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe przez łożysko. Możesz podnieść poziom kwasów LCPUFA w Twoim organizmie, jedząc odpowiednie produkty żywnościowe, np. ryby morskie, które są ich bogatym źródłęm. Po przyjściu na świat, dziecko karmione piersią w dalszym ciągu korzysta z długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zgromadzonych w Twoim organizmie. Dwie najważniejsze ich odmiany to AA (kwas arachidonowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Nukleotydy

Nukleotydy to elementy budulcowe wszystkich komórek w ciele człowieka, również układu odpornościowego. Układ ten jest bardzo złożony. Jego rolą jest obrona organizmu (np. przed infekcjami). Badania wskazują na dobroczynny wpływ nukleotydów na komórki układu odpornościowego.

Prebiotyki (oligosacharydy prebiotyczne)

Prebiotyki (oligosacharydy prebiotyczne) to specjalne składniki odżywcze, które zwiększają ilość pożytecznych bakterii, przez co ograniczają liczebność drobnoustrojów chorobotwórczych. Prebiotyki stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii, stymulują ich namnażanie się w jelicie i tym samym wspierają korzystną mikroflorę jelitową dziecka.