W porównaniu z mlekiem, jakie otrzymuje noworodek urodzony o czasie, pokarm przeznaczony dla wcześniaka jest odpowiednio inny.

dr med. Monika Pijanowska
Specjalista chorób dzieci
  • Mleko mamy, która urodziła dziecko przed 37. tygodniem ciąży, jest bogatsze w białko, tłuszcz, przeciwciała oraz niektóre minerały – zwłaszcza żelazo.
  • Mleko wytwarzane w nocy zawiera kilkakrotnie więcej tłuszczu niż to wytwarzane w dzień.
  • Sposób odżywiania karmiącej ma mały wpływ na skład, ilość i jakość pokarmu. Warto jednak, by mama prawidłowo się odżywiała i w ten sposób dbała o swoje zdrowie. Karmienie piersią jest wymagającym procesem dla jej organizmu.
  • W zależności od stanu zdrowia mamy zmienia się skład jej pokarmu. Podczas infekcji mleko mamy zawiera więcej przeciwciał. Nie należy zatem obawiać się i rezygnować z karmienia piersią podczas przeziębienia. Działanie uodparniające dla dziecka mają także inne składniki zawarte w naturalnym pokarmie.

Ekspert radzi

  • Wcześniaki. Mleko mamy jest najwłaściwszym pokarmem dla wcześniaka, nawet jeśli nie potrafi on jeszcze ssać. W takim przypadku zaleca się odciąganie pokarmu i podawanie go dziecku w taki sposób, na jaki pozwala stan jego zdrowia.
  • Fazy karmienia. Mleko pierwszej fazy karmienia, czyli w pierwszych minutach posiłku, zawiera więcej wody, laktozy, natomiast mniej tłuszczów. Jego właściwą funkcją jest przede wszystkim zaspokojenie pragnienia malucha. Mleko drugiej fazy karmienia ma więcej tłuszczów, cukrów i białek. Przypomina swoim składem zdecydowanie bardziej kaloryczne mleko nocne. Zdarza się, że maluch kończy posiłek już po pierwszej fazie, co oznacza, że był on nie tyle głodny, co spragniony. Wiele dzieci zaspokaja swoje pragnienie w nocy. Nie obawiaj się jednak, Twoje dziecko samo doskonale dopasowuje ilość pokarmu do swoich potrzeb i z pewnością nie pozostaje głodne. Jeśli maluch zgłodnieje, szybko upomni się o kolejną porcję jedzenia.
  • Zapach mleka a jadłospis. Zmiany zapachu, wraz z nowymi potrawami, których mama próbuje, ułatwiają dziecku przyzwyczajenie się do nowych smaków. Dzięki temu już podczas karmienia piersią dowiaduje się ono o różnorodności pokarmów i przyzwyczaja do diety całej rodziny.

Etapy laktacji

Siara to pierwszy pokarm wytwarzany przez gruczoły piersiowe od około 7. miesiąca ciąży i w pierwszych dniach po porodzie. Jest produkowana w niewielkich ilościach, odpowiednio do zapotrzebowania na pokarm i pojemności żołądka noworodka. Ma gęstą, lepką konsystencję i żółtawe zabarwienie.

Stopniowo w miejsce siary pojawia się mleko dojrzałe. Typowe mleko dojrzałe jest wytwarzane od około 2.-3. tygodnia po porodzie. Ma niebieskawy odcień, jest lekko przezroczyste. W porównaniu do znanego nam najlepiej mleka krowiego wygląda na rozcieńczone, co często wywołuje nieuzasadnione obawy o jakość pokarmu.

Mleko dojrzałe zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze – białka, cukry, tłuszcze, witaminy, minerały oraz wodę. Proporcje zawartości tych składników są różne w zależności od pory dnia, a nawet długości pojedynczego karmienia. Mleko dojrzałe dostarcza również substancji, które pomagają w trawieniu, wzroście, rozwoju i zapewniają ochronę przed infekcjami. Wszystkie te właściwości mleka utrzymują się przez cały okres karmienia, niezależnie od długości jego trwania.