Koniec karmienia piersią – co dalej

3 min
Mama karmi dziecko piersia siedzac w fotelu

Ze względu na swój wyjątkowy skład, w pełni odpowiadający na potrzeby intensywnie dojrzewającego organizmu dziecka, mleko matki jest niedoścignionym pokarmem dla niemowlęcia. Właśnie dlatego eksperci zachęcają, aby kobieta karmiła piersią nawet do ok. 2 roku życia dziecka lub dłużej, jednocześnie należy pamiętać, że wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Zdarza się jednak, że z uzasadnionych powodów mama nie może kontynuować karmienia piersią. Przejście na karmienie mlekiem modyfikowanym może być spowodowane przyczynami zdrowotnymi lub indywidualną decyzją mamy – ważne wówczas, by była to decyzja przemyślana.

Co znajdziesz w tym artykule:
  1. 1.Niezrównane w żywieniu
  2. 2.Ważna decyzja i wybór
Mama karmi dziecko piersia siedzac w fotelu
Mama karmi dziecko piersia siedzac w fotelu

Niezrównane w żywieniu

Najważniejsze towarzystwa naukowe oraz eksperci w dziedzinie żywienia dziecka, w tym Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i żywienia Dzieci, a także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomendują, by w pierwszych 6 miesiącach życia niemowlę było karmione wyłącznie piersią. W tym okresie pokarm mamy w pełni zaspokaja zmieniające się potrzeby dziecka, dostosowując do nich swój wyjątkowy skład. Co w tym składzie jest takiego szczególnego? Przede wszystkim mleko mamy to kompozycja składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach – chociaż zmiennych, to zawsze idealnie dopasowanych do potrzeb dziecka. Główne składniki mleka matki to:

  • woda – rozpuszczalnik wszystkich składników pokarmu – dziecka karmionego wyłącznie piersią w pierwszym półroczu życia nie trzeba dodatkowo poić, gdyż woda zaspokaja jego pragnienie i nawadnia organizm,
  • białka –główny budulec dla rozwijającego się organizmu;
  • węglowodany – głównie laktoza, stanowiąca źródło energii, oraz oligosacharydy –złożone związki,

Oligosacharydy mleka matki stanowią kompozycję ponad 1000 różnych krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku ilościowym 9:1.

  • tłuszcze – m.in. długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku,
  • czynniki odpornościowe – m.in. immunoglobuliny, będące znaczącym źródłem odporności, zanim organizm dziecka zacznie wytwarzać własne przeciwciała.

Ta unikalna kompozycja składników odżywczych stanowi dla dziecka swego rodzaju „polisę” na wypadek choroby. Dzięki karmieniu piersią mama ma szanse zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych infekcji u dziecka lub przynajmniej złagodzić ich przebieg, np.: zakażeń przewodu pokarmowego, zakażeń dróg oddechowych czy zapalenia ucha środkowego.

Ważna decyzja i wybór

Nie ma sztywnej granicy, jak długo powinno się kontynuować karmienie piersią – zaleca się, by był to okres nie krótszy niż 12 miesięcy (w tym 6 miesięcy wyłącznego karmienia piersią), ale mama może karmić swoje dziecko tak długo, jak długo ona lub dziecko odczuwają taką potrzebę. Jeżeli zdarzy się, że mama nie będzie mogła kontynuować karmienia piersią – z przyczyn o podłożu anatomicznym, fizjologicznym, patologicznym lub psychicznym – lekarz może zalecić  karmienie mlekiem modyfikowanym, w takim przypadku ma ona do wyboru produkty dostosowane do każdego etapu rozwoju dziecka, w tym:

  • mleka następne – przeznaczone dla dzieci po 6. miesiącu życia, które są na etapie rozszerzania diety;
  • mleka typu Junior – oznaczone kolejno cyframi „3” (dla dziecka po 1. roku życia), „4” (dla dziecka po 2. roku życia) i „5” (dla przedszkolaka).

Dostępne na rynku mleka modyfikowane powstają z mleka krowiego i są opracowywane w oparciu o inspiracje  badaniami nad składem mleka mamy

Oligosacharydy mleka kobiecego (ang. HMO, Human Milk Oligosaccharides) zainspirowały ekspertów Nutricia do opracowania w 2000 roku unikalnej kompozycji krótkołańcuchowych galakto- i długołańcuchowych fruktooligosacharydów (scGOS/lcFOS) w stosunku 9:1.  –inspirując się oligosacharydami występującymi w mleku matki. Bezpieczeństwo oligosacharydów scGOS/lcFOS (9:1) zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Bardzo ważne, by przy wyborze mleka modyfikowanego mama kierowała się jego recepturą, Produkt, inspirowany badaniami nad mlekiem mamy, jest doskonałym rozwiązaniem na przejście po karmieniu piersią.

Oceń ten artykuł: