Matka natura wiele potrafi – siara i inne rodzaje mleka matki

4 min

Siara, mleko przejściowe, mleko dojrzałe i wiele innych.

  • Pierwsze mleko to tzw. siara – gęsty, żółtawy płyn, bardzo bogaty w białka, witaminy i substancje substancje wspierające układ odpornościowy - m.in. przeciwciała, które chronią noworodka przed rozwojem infekcji. Siara wydzielana jest do 4-6. doby po porodzie i charakteryzuje się niższą wartością energetyczną niż mleko dojrzałe.
  • Następnie w Twoich piersiach gromadzi się mleko przejściowe, które jest fazą przejściową od siary do mleka dojrzałego. Wydzielane jest pomiędzy 7. a 14. dobą laktacji. Ma białawą barwę. Mleko przejściowe zawiera niższy poziom przeciwciał, białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, natomiast wyższy poziom laktozy, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w wodzie niż siara. Rośnie również wartość kaloryczna.
  • Od ok. 15 dnia laktacji Twoje mleko staje się już mlekiem dojrzałym. Jest bogatsze w tłuszcz i węglowodany niż poprzednie fazy mleka. Często przybiera wodnistą konsystencję i jest lekko niebieskawe - zwłaszcza na początku każdego karmienia. Charakteryzuje się najwyższą kalorycznością.
  • Warto wiedzieć, że skład Twojego mleka zmienia się w trakcie każdego karmienia – mówi się o dwóch fazach. W 1. fazie mleko jest wodniste, mniej tłuste i zaspokaja pragnienie dziecka, a w 2. fazie mleko staje się gęstsze, pojawia się w nim więcej białka i tłuszczów.

Pamiętaj

  • Nie tylko pokarm. Twoja bliskość podczas karmienia daje dziecku poczucie bezpieczeństwa, ciepła, pomaga budować więź – właśnie dlatego czas karmienia piersią jest jednym z najpiękniejszych okresów w życiu mamy. Poza tym karmienie piersią niesie ze sobą wiele korzyści zarówno dla dziecka, jak i dla matki.
  • Odporność dziecka. Mleko mamy wspiera odporność dziecka. Zawiera mieszankę czynników ochronnych, takich jak przeciwciała i prebiotyki (oligosacharydy prebiotyczne), pomagające chronić dziecko przed chorobami, problemami żołądkowymi i infekcjami. Twoje mleko może również zmniejszyć ryzyko astmy.
  • Cenne prebiotyki (oligosacharydy prebiotyczne). Występują naturalnie w Twoim mleku. Prebiotyki to specjalne substancje odżywcze stymulujące wzrost przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym. Odpowiedni poziom owych pożytecznych bakterii pomaga w walce z potencjalnie groźnymi bakteriami, wspierając w ten sposób naturalne mechanizmy obronne dziecka. Oligosacharydy prebiotyczne wpływają również pozytywnie na proces wypróżniania oraz konsystencję stolca – dzięki nim Twoje dziecko łatwiej się wypróżnia, a jego stolce stają się luźniejsze.
  • Kwasy tłuszczowe. Mleko mamy jest źródłem kwasów omega-3 - służą rozwojowi mózgu, wzroku i układu nerwowego Twojego dziecka, dlatego pamiętaj o odpowiedniej ilości ryb w swojej diecie lub odpowiedniej suplementacji w porozumieniu z lekarzem.

Przeczytaj również

Rozwój dziecka a skład mleka mamy

Skład Twojego mleka zmienia się z w zależności od potrzeb Twojego dziecka.

Na początku produkujesz siarę. Nie ma jej dużo, ale jest bardzo bogate w przeciwciała i białka, a zawiera mało tłuszczów i węglowodanów.

Kolejnym etapem jest mleko przejściowe, będziesz produkowała go więcej w porównaniu z siarą. Ma mniej przeciwciał, ale za to więcej laktozy i tłuszczów.

Po mniej więcej 2. tygodniach, skład Twojego mleka stabilizuje się i nazywa się mlekiem dojrzałym.

Nie oznacza to, że mleko dojrzałe w ciągu karmienia i doby ma ciągle stały skład. Mleko na początku gasi pragnienie dziecka i jest bardziej wodniste, a pod koniec, gęstnieje i jest bardziej tłuste, dzięki czemu syci dziecko. Skład mleka jest również zależny od pory dnia – w nocy od początku karmienia zawiera więcej tłuszczów, żeby dziecko szybciej się najadło.

Skład mleka a dieta matki karmiącej

Gdy karmisz piersią powinnaś zadbać o swoją dietę. Ilość niektórych składników odżywczych jest zależna od Twojego menu. Jeśli w Twoim jadłospisie nie ma wystarczającej ilości niektórych witamin i składników mineralnych, może okazać się, że będziesz czerpała je z zapasów swojego organizmu. Dzieje się tak, np. w przypadku wapnia. Jeśli w Twojej diecie znajduje się zbyt mało produktów bogatych w ten składnik, Twój organizm może czerpać jego źródło… z kości. Dlatego tak ważna jest Twoja zbilansowana dieta. Zwróć uwagę, żeby Twoje posiłki nie były monotonne i zawierały, jak najwięcej różnorodnych produktów. Wyjdzie to Wam z pewnością na zdrowie!

Oceń ten artykuł: