Składniki naturalnie występujące w mleku matki – jak dostarczyć je dziecku, które nie może być karmione piersią?
Karmienie piersią to wyjątkowy moment, w którym pomiędzy kobietą a dzieckiem rodzi się bliskość – niepowtarzalna, mocna więź. Karmienie piersią pełni również niezwykle istotną rolę w rozwoju niemowlęcia, ponieważ mleko mamy jest niedoścignionym wzorem w żywieniu najmłodszych. A co, jeśli mama nie może karmić swoim pokarmem?

Bliskość jest tak ważna
Życie mamy zmienia się po narodzinach dziecka diametralnie. Od tej pory kobieta i niemowlę większość czasu spędzają razem, dlatego również ich samopoczucie jest od siebie zależne. Dziecko, chociaż wymaga szczególnej troski, potrafi już wyczuć emocje matki, reaguje na brzmienie jej głosu, mimikę twarzy, a nawet na zapach. Bliskość mamy, częsty kontakt z nią i dotyk działają kojąco na młody organizm. Nic więc dziwnego, że po wielu spędzonych razem chwilach między mamą a niemowlęciem wytwarza się szczególna więź, która korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój emocjonalny dziecka. Nieustannie potrzebuje ono czułości i przytulania – chce być jak najbliżej swojej mamy. Dlaczego? Bo właśnie wtedy czuje się kochane, ważne i bezpieczne. Bliskość rodzi się także podczas karmienia piersią – jej pokarm to najlepsze, co kobieta może dać swojemu potomstwu.
Mleko mamy najbliższe potrzebom dziecka
Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest zalecane przez towarzystwa naukowe zajmujące się żywieniem najmłodszych. Określane jest „złotym standardem żywienia niemowląt”. Po pierwszych 6 miesiącach życia zaleca się kontynuowanie karmienia piersią, aż do 2. roku życia lub dłużej, z jednoczesnym rozszerzaniem diety dziecka. Mleko mamy jest idealnie dostosowane do potrzeb rozwijającego się młodego organizmu – zawiera unikalną kompozycję składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. W pokarmie kobiecym znajdują się m.in.:
- Laktoza – czyli cukier mleczny, pierwszy co do ilości stały składnik mleka kobiecego;
- tłuszcze – główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne m.in. dla rozwoju mózgu i wzroku;
- oligosacharydy – stymulują rozwój prawidłowej mikrobioty jelitowej
- białko – podstawowy składnik budulcowy organizmu
- składniki mineralne i witaminy – wspierające harmonijny rozwój, funkcjonowanie organów oraz m.in. budowanie zębów i kości dziecka1;
- nukleotydy – niezbędny element wielu procesów metabolicznych. Stymulują one produkcję przeciwciał i zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami;
- inne unikalne składniki specyficzne tylko i wyłącznie dla mleka kobiecego m. in. przeciwciała, hormony czy enzymy.