Stosuj kilka prostych zasad, które pozwolą Ci zaplanować pełnowartościowe posiłki z korzyścią dla Ciebie i Twojego dziecka.

Anna Szczygłowska
Specjalista ds. żywienia NUTRICIA Polska

Ciąża to moment, w którym zaczyna się 1000 pierwszych dni życia dziecka – fundamentalne dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. W ciąży i długo po narodzinach rozwija się mózg i układ nerwowy oraz kształtuje się odporność dziecka. Dbając o dietę w ciąży dostarczasz dziecku składników, niezbędnych do wspierania wzrostu i rozwoju. Poznaj najważniejsze zasady żywienia kobiet w ciąży.

  • Pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży korzystnie wpłynie na Twoje samopoczucie oraz będzie wspierać prawidłowy rozwój dziecka.
  • Przybieranie na wadze jest nieodzownym elementem ciąży. Według lekarzy optymalny przyrost masy ciała w ciągu 9 miesięcy to 11,5-16 kg. Dotyczy to kobiet, które przed ciążą miały prawidłowy współczynnik BMI (19-25). Jeśli martwią Cię zbyt szybkie lub zbyt wolne przyrosty masy ciała skontaktuj się ze swoim lekarzem.
  • Postaraj się jeść posiłki przygotowane ze świeżych składników najwyższej jakości. Pamiętaj, że niektórych produktów i potraw najlepiej w ciąży unikać.
  • Uzupełniaj dietę suplementami, które zostały indywidualnie dobrane przez Twojego lekarza.
  • Pamiętaj o regularnym spożywaniu 4-5 posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu unikniesz napadów głodu, ponadto częstsze, a mniejsze posiłki mogą pomóc złagodzić występujące w ciąży dolegliwości trawienne, takie jak nudności, zgaga, czy zaparcia.

Ekspert radzi

  • Jedz dla dwojga, nie za dwoje. Choć organizm dziecka, które rozwija się w Twoim łonie wykonuje olbrzymią pracę, to na początku ciąży jego zapotrzebowanie energetyczne jest niewielkie.
  • Jedz mniejsze posiłki, ale częściej. Jedzenie częściej, niewielkich objętościowo posiłków korzystnie wpływa na Twój metabolizm. Regularne posiłki są ważne nie tylko dla Ciebie, ale również dla dziecka – zapewniają mu stały dostęp do wszystkich potrzebnych składników pokarmowych.
  • Liczy się jakość, nie ilość. Najważniejsze w ciążowym menu jest dostarczanie Twojemu organizmowi i organizmowi dziecka pełnowartościowych produktów, które dadzą Wam siłę do rozwoju i funkcjonowania w okresie zwiększonego wysiłku. Oznacza to, że powinnaś wybierać produkty, które dostarczą Ci nie tylko kalorii, ale przede wszystkim cennych witamin i składników mineralnych, odpowiednich węglowodanów, białka oraz tłuszczów. Wybieraj pożywienie najwyższej jakości i ze sprawdzonego źródła.
  • Pij wodę na zdrowie! W czasie ciąży odpowiednie nawodnienie organizmu jest szczególnie ważne. Mobilizuje do pracy nerki, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, ułatwia przemianę materii. W czasie ciąży powinnaś wypijać ok. 2. litrów płynów dziennie. 

Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?

Uwzględnij w swoim jadłospisie wszystkie grupy produktów spożywczych. Powinny się w nim znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja i tłuszcze roślinne. Podczas pierwszego trymestru ciąży nie potrzebujesz jeść więcej niż do tej pory, ale ważne, żebyś od początku ciąży przywiązywała uwagę do swojej diety. Niech każda kaloria dostarcza Ci nie tylko energii, ale także cennych wartości odżywczych. W drugim i trzecim trymestrze ciąży wzrośnie Twoje zapotrzebowanie na energię. Stopniowo możesz zwiększyć liczbę przyjmowanych kalorii. Na podstawie wyników Twoich badań lekarz będzie mógł podjąć decyzję o ewentualnej suplementacji diety. Pamiętaj, że stosując zdrową i zrównoważoną dietę w trakcie ciąży, po porodzie będzie Ci łatwiej wrócić do figury!

Alkohol w ciąży

Dieta kobiety ciężarnej nieco różni się od standardowej diety, ponieważ istnieją pewne grupy produktów, których przyszła mama powinna unikać. Przede wszystkim w ciąży zakazane jest picie alkoholu. Alkohol, który wypijasz przenika przez łożysko oddziałując na dziecko, które nie jest w stanie się obronić. Trudno jest określić jaka ilość wypitego alkoholu może być szkodliwa, a w związku z tym dla prawidłowego rozwoju płodu lepiej zachować całkowitą abstynencję.