Bezglutenowe produkty zbożowe – bezpieczne rozszerzanie diety małego alergika
Układanie menu dla alergika stanowi prawdziwe wyzwanie, szczególnie gdy dziecko ma alergię na białko mleka krowiego. Jak komponować jadłospis małego alergika, aby był bezpieczny dla młodego organizmu w najważniejszym okresie jego rozwoju?

Kiedy niemowlę jest karmione wyłącznie piersią – co zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno być stosowane w 6 pierwszych miesiącach jego życia – dziecko ma szansę poznać nowe smaki wraz z mlekiem mamy. To, co spożywa kobieta karmiąca piersią, przenika w pewnym stopniu do jej pokarmu.
Oznacza to wykluczenie z jej jadłospisu mleka i wszystkich produktów zawierających białko mleka krowiego- oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza. Natomiast, jeśli mały alergik jest karmiony mlekiem modyfikowanym, zaleca się stosowanie u niego diety bezmlecznej, czyli podawanie mieszanek mlekozastępczych, w których białko zostało poddane hydrolizie – „rozbiciu” na mniejsze cząsteczki. To za sprawą hydrolizy białka jego właściwości alergizujące są słabsze, dzięki czemu u niemowlęcia spada znacznie występowanie i dotkliwość objawów alergii.
Rozszerzanie diety małego alergika
Etap wprowadzania nowych smaków do jadłospisu dziecka ze stwierdzoną alergią pokarmową może okazać się dla rodziców wyzwaniem. Z jednej strony należy unikać pokarmów alergizujących, z drugiej jednak – łatwo o niedobory składników odżywczych, tak ważnych w trakcie 1000 pierwszych dni życia, czyli okresie niezwykle intensywnego rozwoju.
Proces ten powinien nastąpić nie wcześniej, niż po skończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Nie ma potrzeby opóźniania wprowadzania do jego jadłospisu pokarmów potencjalnie alergizujących, takich jak:
- jaja
- ryby
- gluten.
Dieta eliminacyjna – wyzwania
Jeśli alergia pokarmowa została już stwierdzona, lekarz może zalecić zastosowanie diety eliminacyjnej, czyli całkowitego wyeliminowania z jadłospisu alergenu np. mleka krowiego.
Niestety nieprawidłowo zbilansowana dieta eliminacyjna wiąże się z ryzykiem wystąpienia u dziecka niedoborów żywieniowych, dlatego w menu małego alergika zamiast pokarmów alergizujących powinny się pojawić produkty zawierające składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy. Z drugiej strony układając dietę bez alergenów, łatwo o pomyłkę – podanie dziecku produktu zawierającego jego niewielką ilość, czego rodzice nie zawsze są świadomi.
Ponadto, niemowlęta z alergią pokarmową w ciągu 12 pierwszych miesięcy życia mogą demonstrować różnego stopnia zaburzenia wzrastania. Wykluczenie z diety mleka krowiego przy jednoczesnym braku odpowiedniego zamiennika może doprowadzić do niedoborów energetycznych i niektórych składników odżywczych. Właśnie dlatego dziecko, któremu zalecana jest dieta bezmleczna powinno otrzymywać specjalistyczne produkty żywieniowe dostosowane do jego potrzeb w optymalnych dla niego ilościach, tak aby młody organizm mógł realizować zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Bez laktozy, glutenu, białka mleka, białka soi
To bezpieczne uzupełnienie diety małego alergika, ponieważ nie zawierają one laktozy, glutenu, białka mleka krowiego ani białka soi. Zawierają natomiast m.in. mąkę chleba świętojańskiego – źródło pełnowartościowego białka. Polecane są na etapie rozszerzania diety i do urozmaicania codziennego jadłospisu niemowląt już po 4. miesiącu życia. Ponadto takie produkty zawierają niezbędne witaminy – m.in. A i C – i składniki mineralne, aby rodzice mogli zadbać o prawidłowe zbilansowanie diety małego alergika.
Aby uniknąć zaburzeń odżywiania u małego alergika, należy pamiętać, aby:
- nie stosować diety eliminacyjnej bez nadzoru specjalisty,
- nie eliminować z jego diety zbyt wielu pokarmów jednocześnie,
- nie stosować diety eliminacyjnej zbyt długo (tj. bez próby prowokacji alergizującym pokarmem pod okiem specjalisty),
- sprawdzać, czy dziecko na diecie eliminacyjnej prawidłowo się rozwija – rośnie i przybiera na masie.