Układanie menu dla alergika stanowi prawdziwe wyzwanie, szczególnie gdy dziecko ma alergię na białko mleka krowiego. Jak komponować jadłospis małego alergika, aby był bezpieczny dla młodego organizmu w najważniejszym okresie jego rozwoju?

Kiedy niemowlę jest karmione wyłącznie piersią – co zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno być stosowane w 6 pierwszych miesiącach jego życia – dziecko ma szansę poznać nowe smaki wraz z mlekiem mamy. To, co spożywa kobieta karmiąca piersią, przenika w pewnym stopniu do jej pokarmu.

Ponieważ najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u najmłodszych jest białko mleka krowiego , jeśli na etapie karmienia piersią wystąpi u niego reakcja alergiczna, mama, po konsultacji z lekarzem, powinna zastosować dietę eliminacyjną.

Oznacza to wykluczenie z jej jadłospisu mleka i wszystkich produktów zawierających białko mleka krowiego- oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza. Natomiast, jeśli mały alergik jest karmiony mlekiem modyfikowanym, zaleca się stosowanie u niego diety bezmlecznej, czyli podawanie mieszanek mlekozastępczych, w których białko zostało poddane hydrolizie – „rozbiciu” na mniejsze cząsteczki. To za sprawą hydrolizy białka jego właściwości alergizujące są słabsze, dzięki czemu u niemowlęcia spada znacznie występowanie i dotkliwość objawów alergii.

Rozszerzanie diety małego alergika

Etap wprowadzania nowych smaków do jadłospisu dziecka ze stwierdzoną alergią pokarmową może okazać się dla rodziców wyzwaniem. Z jednej strony należy unikać pokarmów alergizujących, z drugiej jednak – łatwo o niedobory składników odżywczych, tak ważnych w trakcie 1000 pierwszych dni życia, czyli okresie niezwykle intensywnego rozwoju.

Nawet jeśli dziecko znajduje się w grupie ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej lub została ona u niego stwierdzona, jego dieta, oprócz wyeliminowania produktów alergizujących powinna być rozszerzana podobnie, jak dzieci zdrowych.

Proces ten powinien nastąpić nie wcześniej, niż po skończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Nie ma potrzeby opóźniania wprowadzania do jego jadłospisu pokarmów potencjalnie alergizujących, takich jak:

  • jaja
  • ryby
  • gluten.

Dieta eliminacyjna – wyzwania

Jeśli alergia pokarmowa została już stwierdzona, lekarz może zalecić zastosowanie diety eliminacyjnej, czyli całkowitego wyeliminowania z jadłospisu alergenu np. mleka krowiego.

Niestety nieprawidłowo zbilansowana dieta eliminacyjna wiąże się z ryzykiem wystąpienia u dziecka niedoborów żywieniowych, dlatego w menu małego alergika zamiast pokarmów alergizujących powinny się pojawić produkty zawierające składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy. Z drugiej strony układając dietę bez alergenów, łatwo o pomyłkę – podanie dziecku produktu zawierającego jego niewielką ilość,  czego rodzice nie zawsze są świadomi. 

Ponadto, niemowlęta z alergią pokarmową w ciągu 12 pierwszych miesięcy życia mogą demonstrować różnego stopnia zaburzenia wzrastania. Wykluczenie z diety mleka krowiego przy jednoczesnym braku odpowiedniego zamiennika może doprowadzić do niedoborów energetycznych i niektórych składników odżywczych. Właśnie dlatego dziecko, któremu zalecana jest dieta bezmleczna powinno otrzymywać specjalistyczne produkty żywieniowe dostosowane do jego potrzeb w optymalnych dla niego ilościach, tak aby młody organizm mógł realizować zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

 

Bez laktozy, glutenu, białka mleka, białka soi

W przypadku alergii na białko mleka krowiego, białko soi czy gluten oraz nietolerancji laktozy na etapie rozszerzania diety, po warzywach i owocach, idealnie sprawdzą się bezglutenowe produkty zbożowe.

To bezpieczne uzupełnienie diety małego alergika, ponieważ nie zawierają one laktozy, glutenu, białka mleka krowiego ani białka soi. Zawierają natomiast m.in. mąkę chleba świętojańskiego – źródło pełnowartościowego białka. Polecane są na etapie rozszerzania diety i do urozmaicania codziennego jadłospisu niemowląt już po 4. miesiącu życia. Ponadto takie produkty zawierają niezbędne witaminy – m.in. A i C – i składniki mineralne, aby rodzice mogli zadbać o prawidłowe zbilansowanie diety małego alergika.

To warto wiedzieć!

Aby uniknąć zaburzeń odżywiania u małego alergika, należy pamiętać, aby:

  • nie stosować diety eliminacyjnej bez nadzoru specjalisty,
  • nie eliminować z jego diety zbyt wielu pokarmów jednocześnie,
  • nie stosować diety eliminacyjnej zbyt długo (tj. bez próby prowokacji alergizującym pokarmem pod okiem specjalisty),
  • sprawdzać, czy dziecko na diecie eliminacyjnej prawidłowo się rozwija – rośnie i przybiera na masie.