Pierwszy trymestr ciąży to okres gdy dziecko jest najbardziej wrażliwe na wszelkie czynniki, mogące potencjalnie zaburzyć jego rozwój. Dowiedź się, na co powinnaś zwrócić uwagę już na początku ciąży.

Anna Szczygłowska
Specjalista ds. żywienia NUTRICIA Polska
  • Jeśli od pewnego czasu starałaś się o dziecko, prawdopodobnie przyjmujesz już kwas foliowy i bardziej niż zwykle uważasz na to, co jesz. Jeśli tak nie jest, to najwyższy czas, by wprowadzić odpowiednie zmiany. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami z 2011 roku suplementacja kwasu foliowego na co najmniej 6 tygodni przed zajściem w ciążę i do końca drugiego trymestru znacząco obniża ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, takich jak rozszczep kręgosłupa (wada związana z nieprawidłowym rozwojem mózgu i rdzenia kręgowego).
  • Jedz zbilansowane posiłki. Postaraj się zrezygnować z ciężkostrawnych potraw. Zwracaj uwagę na jakość produktów, które wybierasz, czytaj etykiety. Całkowicie zrezygnuj z alkoholu.
  • Ogranicz produkty zawierające kofeinę, takie jak kawa czy herbata. Kofeina utrudnia przyswajanie żelaza, odwadnia organizm i wpływa negatywnie na rozwój malucha. Rzuć palenie.
  • Jeśli regularnie przyjmujesz leki, zapytaj lekarza, czy możesz kontynuować leczenie w czasie ciąży. Być może konieczna będzie zmiana leków lub całkowite odstawienie na czas ciąży.

Ekspert radzi

  • W czasie ciąży to Twój organizm zapewnia dziecku wyłączne źródło pokarmu. Regularne, zdrowe posiłki są warunkiem stałych dostaw energii i składników odżywczych dla Was obojga.
  • Warzywa. W każdym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw. Zwiększ ilość produktów, które są źródłem folianów, które znajdziesz w kapuś natce pietruszki, sałacie, cykorii, brokułach, kiełkach słonecznika.
  • Owoce. Zadbaj o to, żeby również ich nie zabrało w Twojej diecie podczas ciąży. Szczególnie polecane są owoce bogate w witaminę C: porzeczki, cytrusy, truskawki, maliny, jagody.
  • Mięso i ryby. Mięso to źródło żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ryby to cenne źródło kwasów Omega-3, które biorą udział w rozwoju mózgu dziecka.
  • Nabiał. Produkty mleczne to źródło wapnia, fosforu oraz witamin A i D. Wybieraj zwłaszcza naturalne jogurty, kefiry i maślanki.
  • Staraj się wyeliminować pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. Mają one bowiem niską wartość odżywczą i dostarczają jedynie pustych kalorii.
  • Zwróć uwagę na sposób przechowywania i przygotowywania żywności. W czasie ciąży powinnaś szczególnie zadbać o higienę żywienia, by uniknąć zakażeń.

Zadbaj o higienę przygotowywania posiłków w czasie ciąży

Pamiętaj, że zakażenia mogą przeniknąć z Twojego organizmu bezpośrednio do organizmu nienarodzonego dziecka. Unikaj niedogotowanego mięsa. Myj ręce i sprzęty kuchenne po kontakcie z surowym mięsem. Zawsze płucz warzywa i owoce pod bieżącą wodą. Surowe mięso i gotowaną żywność przechowuj osobno.

Niebezpieczne bakterie

Niektóre produkty żywnościowe zawierają bakterie, które mogą być groźne dla Ciebie i Twojego dziecka. Wyjątkowo niebezpieczne są bakterie typu Listeria i Salmonella oraz pierwotniaki toksoplazmozy.

By się przed nimi uchronić, wystarczy jedynie unikać pewnych produktów żywnościowych, takich jak miękkie sery dojrzewające na bazie mleka niepasteryzowanego (np. brie, camembert), sery pleśniowe (stilton, danish blue), surowe i niedogotowane jaja, lody, niemyte warzywa i owoce, niedogotowane i surowe mięso, surowe i wędzone ryby, wątróbka. Zwracaj również uwagę na terminy ważności. W przypadku wątpliwości lepiej wyrzuć produkt, nie ryzykuj zatruciem.

Pierwsze symptomy ciąży
1. tydzień ciąży