Oprócz ważnych wskazówek informujących, jak powinno wyglądać odżywanie w ciąży, istotne są także wytyczne mówiące o tym, czego przyszła mama powinna unikać.

Istnieje wiele produktów czy potraw, które należy wykluczyć ze swojego jadłospisu w czasie ciąży, dla bezpieczeństwa własnego i dziecka.  Są również produkty, które nie zagrażają bezpośrednio zdrowiu, ale mogą niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży.

Czego nie jeść w ciąży?

Z diety kobiety w ciąży należy wykluczyć wszystkie produkty potencjalnie niebezpieczne dla płodu i matki. Produkty te mogą wywoływać groźne zatrucia pokarmowe i choroby u matki bądź prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań u dziecka. Są to:

  • Surowe jaja i niedogotowane drobiowe mięso, które mogą być źródłem pałeczek Salmonelli. W związku z tym zaleca się także niespożywanie przez ciężarną domowych majonezów, ciast i tortów, których kremy bazują na surowych jajach (np. tiramisu).
  • Niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory np. oscypki, sery pleśniowe, feta, camembert, ze względu na ich jakość mikrobiologiczną – mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes, która wywołuje infekcję bakteryjną szczególnie niebezpieczną dla kobiet ciężarnych – listeriozę.
  • Surowe i niedopieczone mięso (krwiste steki, burgery, tatar) surowe wędliny i szynki, szynka  parmeńska, wędzonka, biała kiełbasa, które mogą być przyczyną zakażenia, np. toksoplazmozą czy pasożytami.
  • Surowe ryby i owoce morza (sushi, łosoś wędzony na zimno, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych pasożytów i bakterii chorobotwórczych.
  • Alkohol (piwo, wino, whisky, wódka, drinki, czekoladki z alkoholem, torty nasączone ponczem), ponieważ każda, nawet mała ilość przenika przez łożysko do organizmu dziecka i może powodować zaburzenia rozwoju płodu (FAS – alkoholowy zespół płodowy), wady wrodzone, a także poważne komplikacje, zaburzające przebieg ciąży.

W menu kobiety ciężarnej nie powinny się znaleźć także produkty, które mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu. Przyszła mama powinna unikać spożywania żywności wysokoprzetworzonej: kolorowych napojów, zupek i sosów w proszku, produktów typu instant, kostek rosołowych, konserw oraz przekąsek i produktów, zawierających konserwanty, sztuczne barwniki czy aromaty. Sztuczne dodatki mogą negatywnie wpływać na rozwój płodu. Niektóre substancje (np. aspartam) nie zostały jeszcze zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu.

Zaleca się także ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, podrobów i produktów typu fast food. Żywność ta zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych „trans”, cukru oraz soli, których nadmiar w diecie przyszłej mamy jest dla niej niekorzystny oraz może negatywnie wpływać na zdrowie oraz kształtowanie preferencji smakowych rozwijającego się dziecka. Ograniczenie soli pozwala także zmniejszyć ryzyko wystąpienia obrzęków i nadciśnienia tętniczego u matki.