W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się wszystkie grupy produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach. Organizm dziecka po 3. roku życia wciąż się rozwija, a do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniego żywienia.

Ważne składniki diety dziecka w wieku przedszkolnym stanowią mleko i produkty mleczne, dlaczego?

Posiłki spożywane w przedszkolu powinny pokrywać 75% dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dziecka. Zapewnienie pozostałych 25% jest zadaniem rodziców. W całodziennej diecie składającej się w 3 posiłków głównych i 2 uzupełniających powinny znaleźć się produkty bogate w wapń, czyli 3 porcje produktów mlecznych – mleko, w tym mleko modyfikowane, mleczne napoje fermentowane, takie jak kefir czy jogurt naturalny, a także sery. Dziecko w wieku 1-3 lat potrzebuje ok. 500 mg wapnia dziennie, zaś dziecko w wieku 4-6 lat – 800 mg* – taka ilość zostanie dostarczona np. w dwóch szklankach 200 ml mleka modyfikowanego i 1 porcji produktu mlecznego. A czego może dostarczać nabiał poza wapniem

Witamina D

Mleko i jego przetwory to produkty bogate w wapń – główny budulec kości. Aby jednak mógł on zostać przyswojony, niezbędna jest witamina D, której znikome ilości znajdują się w pożywieniu. Organizm jest w stanie sam wytworzyć witaminę D, jednak wyłącznie przy dużym nasłonecznieniu, w okresie letnim. Innym sposobem na jej dostarczenie jest suplementacja lub podawanie dziecku produktów wzbogaconych w ten składnik, jak mleko modyfikowane.

Aż 80% dzieci w wieku 13-36 miesięcy ma dietę zbyt ubogą w wapń i witaminę D**. Aby zapobiec tym niedoborom w diecie przedszkolaka, warto podawać mu stworzone w oparciu o potrzeby żywieniowe dzieci po 2,5 roku życia mleko modyfikowane, które jest bogatym źródłem witaminy D dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.

Witamina D wpływa również korzystnie na układ odpornościowy przedszkolaka. Ważne jest wsparcie tej tarczy ochronnej organizmu Juniora, która wciąż się rozwija, a proces ten będzie trwał nawet do 12. roku życia. 

Żelazo

Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wspiera rozwój funkcji poznawczych, jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a także w procesach odpornościowych. Źródłem tego składnika jest czerwone mięso, ryby czy żółtko jaja.

Mleko modyfikowane – ważny element diety przedszkolaka

Mleko krowie jest produktem bardzo ubogim w witaminę D i żelazo. Ponieważ wiek przedszkolny to okres pełen wyzwań dla młodego organizmu – czas nauki i wzmożonej aktywności, kluczowe są produkty zawierające składniki wspierające harmonijny rozwój. Mleko modyfikowane typu Junior może być wzbogacone ponadto w witaminy A, C i D, dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, ważne dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.

  • „Akademia Zdrowego Przedszkolaka. Wytyczne do opracowania piramidy żywienia dzieci w wieku 3-6 lat” dr inż. Anna Harton, Katedra Dietetyki SGGW w Warszawie, 2011.
  • Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone pod kierunkiem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, Warszawa 2011.
 

Poznaj także inne źródła wapnia w diecie małego dziecka. Sprawdź!