Zaparcia, wzdęcia, zgaga mogą towarzyszyć ciąży od samego początku aż do jej końca - jednak nie jest to regułą. Żeby zmniejszyć lub zniwelować te dolegliwości powinnaś stosować odpowiednie zalecenia żywieniowe.

mgr Monika Łuszczyńska
Położna
  • Największy wpływ na powstawanie zaparć i wzdęć w ciąży ma hormon progesteron a także zwiotczałe mięśnie macicy więc takie dolegliwości są naturalne dla czasu ciąży.
  • Również w przypadku zgagi duży wpływ na nią mają zmiany hormonalne. Dochodzi także do zwiększenia ciśnienia w żołądku, co może powodować zarzucanie treści żołądka do przełyku, co z kolei skutkuje nieprzyjemnym uczuciem pieczenia.
  • Oprócz głównej przyczyny, której wynikiem są wielkie zmiany w Twoim organizmie, duże znaczenie może mieć Twoje menu. Dlatego we wszystkich przypadkach dieta w ciąży powinna być nieodłącznym elementem radzenia sobie z tymi dolegliwościami. Niektórych pokarmów powinnaś unikać, inne mogą przynieść ulgę. Ważne jest także to w jakich odstępach czasu spożywasz posiłki.

Ekspert radzi

  • Każdy organizm jest inny i może reagować nieco inaczej na różne produkty. To, że jakieś produkty są niewskazane nie oznacza, że w ogóle nie powinnaś ich spożywać. Może zdarzyć się, że niektóre produkty niewskazane będziesz dobrze tolerować, a te, które do tej pory były przez Ciebie tolerowane, staną się tymi niewskazanymi.
  • Co zrobić jeśli dieta jest niewystarczająca? Warto poprosić mimo wszystko o pomoc dietetyka, żeby dokładnie przeanalizował Twój jadłospis. Możliwe, że znajdzie także inne żywieniowe przyczyny powstawania zaparć, wzdęć i zgagi. Jeśli to nie pomoże, lekarz rozważyć przepisanie leków, które powinny zmniejszyć te ciążowe dolegliwości. 
  • Lekarz. Pamiętaj, że zawsze powinnaś go informować na bieżąco o wszystkich dolegliwościach. To on zna najlepiej przebieg Twojej ciąży.

Wzdęcia w ciąży

Wzdęcia to nic innego, jak zbieranie się gazów w jelitach. Często wzdęciom towarzyszą zaparcia. Aby ograniczyć występowanie wzdęć powinnaś jeść często (5-6 posiłków w ciągu dnia), ale w małych porcjach. Ważne jest, żebyś posiłki jadła w spokoju i powoli gryząc i przeżywając dokładnie każdy kęs. Poza tym staraj się unikać warzyw strączkowych, kapustnych, cebuli, czosnku, ostrych przypraw, napojów gazowanych (w tym wody), produktów smażonych, produktów mlecznych (jeżeli masz obniżoną tolerancję laktozy) a także stresu.

Jak sobie radzić z zaparciami w ciąży?

Zaparcia to także bardzo częsty problem, ale na szczęście istnieje wiele sposobów, żeby sobie z nimi radzić. 

  • Zwiększ ilość błonnika pokarmowego pochodzącego z produktów zbożowych - pomaga on w regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jego cennym źródłem będą produkty takie, jak: pieczywo razowe, kasze gruboziarniste (np. gryczana, perłowa, ryż brązowy), płatki (np. owsiane, jęczmienne, żytnie).
  • Poza tym przy zwalczaniu zaprać pomocne są śliwki suszone – namocz je w wodzie przez noc i zjedz na czczo rano, otręby, które możesz dodać do np. jogurtu oraz siemię lniane.
  • Zadbaj również o odpowiednią ilość płynów - pij minimum 2-3 litry płynów dziennie, np. wodę, herbatę owocową. Jest to bardzo ważne ponieważ aby błonnik pokarmowy mógł zapobiegać zaparciom musi związać się z wodą. Jeśli nie będziesz piła wystarczającej ilości płynów i spożywała produktów bogatych w błonnik, zaparcia mogą stać się bardziej dokuczliwe.
  • W Twojej diecie nie powinno też zabraknąć produktów mlecznych - szczególnie znaczenie mają tutaj kefiry, maślanki, jogurty. Możesz dodać do nich otręby czy owoce zamiast jedzenia gotowych jogurtów smakowych, które są bardzo słodkie.
  • Oczywiście powinnaś jeść również warzywa i owoce - jeśli to możliwe jedz je ze skórką.
  • Zwróć uwagę, żeby w Twojej diecie było, jak najmniej produktów „oczyszczonych z błonnika pokarmowego”, ich przykładem może być białe pieczywo, ryż i makaron. Oprócz tego, że mają mniej błonnika pokarmowego są także bardziej ubogie w witaminy i składniki mineralne.
  • Ogranicz również ilość ziemniaków w Twoim menu. Jedz je zamiennie z gruboziarnistymi kaszami, brązowym ryżem i razowym makaronem. 
  • Zrezygnuj ze słodyczy, czekolad, ciast, a także z czarnej herbaty, bananów czy kakao.
  • Powinnaś też częściej się ruszać - możesz spacerować lub chodzić na zajęcia na basenie czy fitness. Pamiętaj jednak, żeby skonsultować się z lekarzem zanim zaczniesz ćwiczyć.

Zgaga w ciąży

Jeśli masz nieprzyjemne uczucie pieczenia i palenia za mostkiem lub w gardle, które występuje głównie po posiłkach, najprawdopodobniej masz zgagę. W jej przypadku jedz małe, ale częste posiłki (co 2-3 godziny). Unikaj sytuacji, kiedy przez długi czas nie jesz, ponieważ czasami może to nasilić objawy. Często bardzo pomocne w zmniejszeniu jest jedzenie migdałów, kefirów, maślanki, jogurtu i picie mleka. Aby uniknąć zgagi zrezygnuj z owoców cytrusowych, soku pomidorowego, tłustych przetworów mlecznych, tłustych wędlin, mięs, napojów gazowanych, wyrobów kakaowych i naparów z mięty. Postaraj się również nie jeść owoców na śniadanie i unikaj smażonych, duszonych lub pieczonych w tłuszczach potraw. Unikaj także jedzenia zbyt gorących potraw a także ostrych przypraw (imbir, ostra papryka, chilli, pieprz, musztarda, chrzan). Od razu po posiłku nie kładź się na kanapę, ogranicz również wysiłek i ćwiczenia po posiłkach. Po posiłku wybierz najlepiej pozycję siedzącą.