Czym jest nietolerancja laktozy i jak ją rozpoznać

Nietolerancja laktozy to jedna z nietolerancji pokarmowych występujących u dzieci. Spowodowana jest brakiem zdolności lub upośledzeniem wytwarzania przez organizm enzymu laktazy, który jest niezbędny do rozłożenia laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Każdy zjedzony przez dziecko posiłek zawierający mleko lub jego przetwory spowoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nietolerancja laktozy, a alergia pokarmowa

Bywa, że nietolerancja laktozy jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Warto wiedzieć, że laktoza nie jest białkiem, ale cukrem. Pojawiające się problemy z trawieniem laktozy mogą być spowodowane brakiem lub niewystarczającą ilością laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru występującego w mleku.  

Wtórna nietolerancja laktozy niedobór enzymu potrzebnego do trawienia laktozy – laktazy – może być wywołany uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego, a objawy mogą pojawić się w każdym wieku, najczęściej w okresie niemowlęcym.

Nietolerancja laktozy najczęściej wynika z niedojrzałości układu pokarmowego. Objawy nietolerancji laktozy mogą być różnorodne. U niemowląt zazwyczaj można zaobserwować:

  • bóle brzuszka – dziecko wtedy często płacze, napina się i ma twardy brzuch,
  • wzdęcia i gazy,
  • burczenie w brzuszku – można mieć wrażenie, że pokarm cały czas się „przelewa”,
  • luźne stolce.