40 lat badań

Poznaj Bebilon HA 2 PROSYNEO™

Nasza unikalna ekspertyza

W momencie przyjścia na świat układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i dojrzewa stopniowo po narodzinach. Istnieją czynniki, które mogą stanowić wyzwania dla jego rozwoju.

Nasz zespół 400 naukowców i ekspertów od 40 lat prowadzi badania nad układem odpornościowym. Umożliwiły one stworzenie zaawansowanego naukowo mleka następnego dla niemowląt Bebilon PROSYNEO™ HA 2. Stworzony by wspierać układ odpornościowy*.

* Zawiera witaminy C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Bebilon PROSYNEO™ HA 2 zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy C i D oraz ALA.

prosyneo.png

O produkcie Bebilon PROSYNEO™ HA 2

Bebilon PROSYNEO™ HA 2 to jedyna formuła, która łączy SYNEO™ i unikalną strukturę białka delikatnie pociętą na mniejsze fragmenty (tak zwane zhydrolizowane białko).

Nowa formuła została wzbogacona o naszą przebadaną naukowo i unikalną kompozycję SYNEO™, a więc połączenie GOS/FOS i bakterii Bifidobacteriumbreve.

Dowiedz się więcej
syneo_diagram 1.png

Co składa się na SYNEO™

Na SYNEO™ składają się: unikalna kompozycja galakto- i fruktooligosachardyów oraz jedna z bakterii naturalnie występująca w jelitach niemowląt karmionych piersią.

Bebilon PROSYNEO™ HA 2 zawiera:

  • unikalną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS
  • częściowo zhydrolizowane białko
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) - długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy (LCPUFA), z grupy Omega-3
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

* Zawiera witaminy C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Sposób przygotowania: bez gotowania

  • Umyj ręce i wyparz naczynia potrzebne do przygotowania produktu. Wygotuj butelkę i smoczek w wodzie przez 10 minut.
  • Gotuj świeżą wodę pitną przez 5 minut; pozostaw do schłodzenia (do 40 °C). Sprawdź tabelę żywienia. Wlej dokładną ilość uprzednio przegotowanej ciepłej wody do wygotowanej butelki.
  • Używaj wyłącznie załączonej miarki. Odmierz dokładną liczbę płaskich, nieubitych miarek produktu Bebilon® Prosyneo™ HA 2.
  • Nie gotuj ani nie podgrzewaj produktu w kuchence mikrofalowej, by uniknąć zagrożenia oparzeniem i aby utrzymać odpowiednią ilość bakterii Bifidobacterium breve.
  • Zamknij butelkę i potrząśnij do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż na butelkę wygotowany smoczek.
  • Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni.
  • Umyj butelkę i smoczek zaraz po użyciu.

Ten produkt jest dostępny online:

Kup bez wychodzenia z domu

Ten produkt jest dostępny online:

Kup bez wychodzenia z domu

e-melissa.png
bee.png
olmed-logo
mamy-zakupy-logo
wapteka-logo
cefarm-logo
image 54.png

Jak powstaje alergia?

Proces powstawania alergii pokarmowej składa się z dwóch faz. Faza uczulania rozpoczyna się, gdy alergen po raz pierwszy trafia do organizmu przez wchłonięcie lub połknięcie. Pierwszą linię obrony stanowią komórki układu odpornościowego.

Rozpoznają one alergeny i je zapamiętują. Na podstawie zebranych informacji układ odpornościowy wytwarza dopasowane do budowy alergenu przeciwciała. Pierwszy kontakt z uczulającym składnikiem przebiega bezobjawowo, ale pamięć o nim pozostaje w organizmie.

Alergeny i grupy ryzyka

Do grupy najczęstszych alergenów, wywołujących reakcję u niemowląt i małych dzieci, należy białko mleka krowiego, ale także białko jaja kurzego, pszenica, ryby, skorupiaki oraz różne rodzaje orzechów.

Najczęstszym alergenem wśród najmłodszych jest białko mleka krowiego. Alergia ta dotyczy 2-3% niemowląt.

Ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa występuje najczęściej u niemowląt (6-8%), rzadziej u dzieci i młodzieży (3-4%), u dorosłych zaledwie 1-3%.

Niedojrzałość mechanizmów odpornościowych, barier ochronnych oraz anatomiczno-fizjologicznych cech układu pokarmowego sprawiają, że najczęściej chorują najmłodsi - organizm dziecka jest łatwym celem dla alergenu. Zwiększone przenikanie czynników uczulających z jelita do krwi ułatwia uszkodzenie błon śluzowych układu pokarmowego niemowlęcia.

W rozwoju reakcji alergicznej znaczącą rolę odgrywać mogą także czynniki środowiskowe, takie jak narażenie dziecka na kontakt z dymem tytoniowym, zaburzenia flory bakteryjnej jelit czy stosowanie doustnych antybiotyków.

Ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej
Ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej
Mikrobiota jelit

Od 70% do 80% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach.

W mikrobiocie jelit zdrowych niemowląt urodzonych siłami natury i karmionych piersią dominują bakterie z rodzaju Bifidobacterium.

Gdy nie ma możliwości karmienia piersią, po konsultacji z lekarzem wybierz mleko dopasowane do potrzeb dziecka, zawierające Bifidobacterium breve - jedną z bakterii naturalnie występującą w jelitach zdrowych niemowląt karmionych piersią.

Sposób porodu oraz antybiotyki przyjmowane przez mamę w trakcie ciąży wpływają na rodzaj i liczbę bakterii nabytych przez noworodka.

Dowiedz się więcej
Antybiotykoterapia

Antybiotykoterapia

Wykazano, że terapia antybiotykami ma niekorzystny wpływ na mikrobiotę przewodu pokarmowego. Za ich sprawą dochodzi do zmiany proporcji głównych rodzajów bakterii zasiedlających jelito człowieka, a także do modyfikacji ich składu i zmniejszenia zróżnicowania gatunkowego. Wpływa to na większe prawdopodobieństwo rozwoju alergii. Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia dojrzewania układu odpornościowego dziecka, jednak zdarza się, że jest ona niezbędna – wtedy powinna być prowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza pediatry.

Dowiedz się więcej
kalkulator-alergii.png

Kalkulator alergii

Sprawdź czy Twoje dziecko jest narażone na alergię

Sprawdź

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?