Nasza unikalna ekspertyza
Czy wiesz, że w momencie przyjścia na świat układy i narządy niemowlęcia nie są jeszcze w pełni rozwinięte i dojrzewają stopniowo po narodzinach? W oparciu o 50 lat zaawansowanych badań nad mlekiem matki, zespół naukowców i ekspertów Nutricia opracował Bebilon Prosyneo™ HA Hydrolyzed Advance 2, delikatną formułę zawierającą zhydrolizowane białko pocięte na mniejsze fragmenty. Zastosowanie produktu zawierającego zhydrolizowane białko może być wskazane dla dzieci wymagających specjalnie dopasowanej, delikatnej formuły.
Bebilon PROSYNEO™ HA Hydrolyzed Advance 2 to jedyna formuła, która łączy kompozycję Syneo™ i unikalną strukturę białka delikatnie pociętą na mniejsze fragmenty (tak zwane zhydrolizowane białko). Powstało, aby wspierać rozwój niemowląt wymagających specjalnie dopasowanej, delikatnej formuły.
Dowiedz się więcej
Bebilon Prosyneo™ HA Hydrolyzed Advance 2 zawiera
*Zgodnie z przepisami prawa zawiera DHA, witaminy A, C, D oraz cynk.
Sposób przygotowania
Zamknij butelkę i potrząśnij do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż na butelkę wygotowany smoczek. Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Umyj butelkę i smoczek zaraz po użyciu.
Jak powstaje alergia?
Proces powstawania alergii pokarmowej składa się z dwóch faz. Faza uczulania rozpoczyna się, gdy alergen po raz pierwszy trafia do organizmu przez wchłonięcie lub połknięcie. Pierwszą linię obrony stanowią komórki układu odpornościowego.
Rozpoznają one alergeny i je zapamiętują. Na podstawie zebranych informacji układ odpornościowy wytwarza dopasowane do budowy alergenu przeciwciała. Pierwszy kontakt z uczulającym składnikiem przebiega bezobjawowo, ale pamięć o nim pozostaje w organizmie.
Alergeny i grupy ryzyka
Do grupy najczęstszych alergenów, wywołujących reakcję u niemowląt i małych dzieci, należy białko mleka krowiego, ale także białko jaja kurzego, pszenica, ryby, skorupiaki oraz różne rodzaje orzechów.
Najczęstszym alergenem wśród najmłodszych jest białko mleka krowiego. Alergia ta dotyczy 2-3% niemowląt.
Ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa występuje najczęściej u niemowląt (6-8%), rzadziej u dzieci i młodzieży (3-4%), u dorosłych zaledwie 1-3%.
Niedojrzałość mechanizmów odpornościowych, barier ochronnych oraz anatomiczno-fizjologicznych cech układu pokarmowego sprawiają, że najczęściej chorują najmłodsi - organizm dziecka jest łatwym celem dla alergenu. Zwiększone przenikanie czynników uczulających z jelita do krwi ułatwia uszkodzenie błon śluzowych układu pokarmowego niemowlęcia.
W rozwoju reakcji alergicznej znaczącą rolę odgrywać mogą także czynniki środowiskowe, takie jak narażenie dziecka na kontakt z dymem tytoniowym, zaburzenia flory bakteryjnej jelit czy stosowanie doustnych antybiotyków.
W mikrobiocie jelit zdrowych niemowląt urodzonych siłami natury i karmionych piersią dominują bakterie z rodzaju Bifidobacterium.
Gdy nie ma możliwości karmienia piersią, po konsultacji z lekarzem wybierz mleko dopasowane do potrzeb dziecka, zawierające Bifidobacterium breve - jedną z bakterii naturalnie występującą w jelitach zdrowych niemowląt karmionych piersią.
Sposób porodu oraz antybiotyki przyjmowane przez mamę w trakcie ciąży wpływają na rodzaj i liczbę bakterii nabytych przez noworodka.
Dowiedz się więcej
Wykazano, że terapia antybiotykami ma niekorzystny wpływ na mikrobiotę przewodu pokarmowego. Za ich sprawą dochodzi do zmiany proporcji głównych rodzajów bakterii zasiedlających jelito człowieka, a także do modyfikacji ich składu i zmniejszenia zróżnicowania gatunkowego. Wpływa to na większe prawdopodobieństwo rozwoju alergii. Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia dojrzewania układu odpornościowego dziecka, jednak zdarza się, że jest ona niezbędna – wtedy powinna być prowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza pediatry.
Dowiedz się więcej